Nőhet a bolti kiskereskedelmi forgalom az EU-ban idén

2017. augusztus 12. Gazdaság | FMCG

A bolti kiskereskedelmi forgalom az Európai Unió (EU) 28 országában 2017-ben 1,4%-kal nőhet a GfK piackutató 32 európai ország kiskereskedelméről készített tanulmánya szerint – tájékoztatott az MTI augusztus 11-én.

Az Európai Bizottság a legtöbb európai országban a munkanélküliek arányának további csökkenésével és a nettó jövedelmek növekedésével számol 2017-ben, ez nyilvánvalóan pozitív hatással lesz a bolti kiskereskedelemre állapítja meg az elemzés.

Becslésük alapján Magyarországon a fejlődés 5,7%-os lehet az idén, amivel az élbolyban lesz az ország. A legnagyobb növekedést Romániában várják, 9,8%-ot, Horvátországban, Bulgáriában, Lengyelországban és a Balti államokban 4-5,5%-os növekedést valószínűsítenek.

Bár általában növekvő trenddel számol a Gfk elemzése, Nagy-Britanniában (-2,6%) és Finnországban (-0,5%) csökkenést várnak a kiskereskedelmi forgalomban. Viszonylag visszafogott bővülést jeleznek előre a legnagyobb országokban, Németországban 1%-kal, Olaszországban 1,2%-kal, Franciaországban 2%-kal nőhet a forgalom.

A GfK közleménye szerint az EU-ban bolti kiskereskedelmi forgalom 2,55 trillió euró volt 2015-ben, ami tavaly  0,4%-kal mérséklődött.

Forrás: MTI