Globálissá nőtt a hackertámadás

2017. június 28. Egyéb | Egyéb szektorok

Az Ukrajnából indult június 27-i hackertámadás néhány óra alatt globálissá bővült. Mint azt korábban megírtuk, a Petya névre keresztelt zsarolóvírus június 27-én az esti órákban jelentkezett először ukrán kormányzati szervek, majd a Rosznyeft orosz állami cég informatikai rendszerében, alig egy nappal később már Ázsiában, Európában valamint Észak- és Dél-Amerikában is jelentettek fennakadásokat.

Az A.P. Moller-Maersk már korábban jelezte két hollandiai és egy indiai konténertermináljának leállását. A Bloomberg hírügynökség június 28-i információi szerint a cég online rendelési rendszere is elérhetetlenné vált a felhasználók számára, a csoport 75 terminálját érte hackertámadás néhány óra alatt, a vírus a legnagyobb forgalmú létesítményekben is fennakadást okozott: a New York-i, a New Yersey-i, és a rotterdami kikötőben. A logisztikai szektor mellett a nemzetközi gyártó cégeket is elérte az új fenyegetés: az építőipari Cie de Saint-Gobain, az amerikai élelmiszeriparban érdekelt Mondelez International Inc. és a Merck & Co. gyógyszeripari nagyvállalat is fennakadásokat jelentett. A francia Auchan kiskereskedelmi lánc jelentése szerint ukrajnai üzleteiben jelentkeztek problémák a számítógépes rendszerben.

A globálissá nőtt támadás a legsúlyosabban keleti szomszédunkat érintette: a Távirati Iroda értesülései szerint mintegy harminc ukrán pénzintézet, köztük a magyar OTP bank ukrajnai leányának fiókjait bénították meg, később a fertőzés átterjedt a Boriszpil nemzetközi repülőtér, a csernobili atomerőmű, és az Antonov repülőgépgyártó vállalat szervereire is.

Habár a támadás már a világ minden részét érinti, nem okozott olyan károkat, mint a májusban színre lépett WannaCry zsarolóvírus. Az a kártevő a világ 150 országán végigsöpört és több tízezer gépet fertőzött meg, mert a legelterjedtebb Windows operációs rendszerek egyik sebezhetőségét használta ki. Az akkori támadás után azonban sok vállalat nagy erőfeszítéseket tett IT-biztonsági rendszereinek fejlesztésére, így lényegesen felkészültebbek voltak a legújabb zsarolási kísérletnél.