Már jegyezhetők a Waberer’s részvényei

2017. június 20. Logisztika | Egyéb szektorok

A Waberer’s International Zrt. (a továbbiakban: „Waberer’s” vagy a „Társaság”; leányvállalataival együttesen: a „Csoport”) meghatározza a Társaság által kibocsátandó új törzsrészvények és a CEE Transport Holding B.V. („Értékesítő Részvényes”) birtokában lévő részvények irányadó Árfolyamtartományát az ajánlattétel („Ajánlattétel”) keretében. Június 19-én a Waberer’s bejelentette a Magyar Nemzeti Bank által 2017. június 16-án közzétételre jóváhagyott Tájékoztató közzétételét is. Az Ajánlattételi Árfolyamtartományt törzsrészvényeként 5100 forint és 6300 forint között határozták meg.

Az Ajánlattétel 50 millió euró összértékű elsődleges (vagy legfeljebb 3 088 236 darab újonnan kibocsátandó törzsrészvény) értékesítésre történő felajánlásából, továbbá az Értékesítő Részvényes tulajdonában lévő legfeljebb 7 160 973 darab meglévő törzsrészvény nyilvános értékesítésre történő felajánlásból áll („Alap Ajánlat”), megcélozva ezzel egy minimum 115 millió euró értékű részesedéscsökkenést. Az Értékesítő Részvényes potenciális túljegyzés biztosítására felajánlja a tulajdonában lévő további, legfeljebb 1 485 876 darab meglévő törzsrészvény értékesítését (azaz az Alap Ajánlat legfeljebb 15%-áig). Az elérni kívánt teljes ügyletérték minimum 190 millió euró (beleértve a túljegyzést). A nyilvános kibocsátást követően, illetve annak eredményeként a vállalat piaci kapitalizációja körülbelül 90 milliárd forint és 108 milliárd forint között mozog majd (mintegy 294 millió euró és 350 millió euró között, 2017. június 16-i MNB forint/euró árfolyamon), az Ajánlattételi Árfolyamtartomány alapján.

A Waberer’s a társaság meglévő törzsrészvényeit 2017. június 19-én vagy akörül, az új törzsrészvényeket pedig 2017. július 3-án vagy akörül szándékozik bevezettetni a Budapesti Értéktőzsde („BÉT”) részvénypiacának Prémium kategóriájában. Az Ajánlattétel magában foglal (i) egy zártkörű értékesítést bizonyos intézményi befektetők számára Magyarországon; illetőleg az Egyesült Államokon kívül a módosított 1933. évi értékpapírtörvény (az „Értékpapírtörvény”) S. rendelkezése szerint, valamint minősített intézményi befektetők számára az Egyesült Államokban az Értékpapírtörvény 144A. rendelkezésében meghatározottak szerint; (ii) egy nyilvános értékesítésre történő felhívást Magyarországon és (iii) egy értékesítésre történő felajánlást a Csoport jogosult munkavállalói és vezető tisztségviselői számára.

A nyilvános értékesítés keretében (i) legfeljebb 1 379 718 darab, az Értékesítő Részvényes tulajdonában lévő meglévő törzsrészvény; (ii) legfeljebb 297 175 darab, az Értékesítő Részvényes által a potenciális túljegyzés biztosítására felajánlott meglévő törzsrészvény; és (iii) legfeljebb 617 647 darab, a Társaság által kibocsátandó törzsrészvény kerül nyilvános forgalomba hozatalra.

Magyarországon a kisbefektetők az Erste Bank fiókjaiban és egyéb forgalmazókon keresztül nyújthatnak be vételi szándéknyilatkozatot a nyilvánosan kibocsátott részvényekre.

Az ajánlattételi időszak a mai napon veszi kezdetét, és a kisbefektetőknek várhatóan 2017. június 29-én, közép-európai idő szerint 12 óráig, míg az intézményi befektetőknek várhatóan 2017. június 29-én 17 óráig tart.

A végleges kibocsátási árfolyamra és az értékesítésre felajánlott részvények végleges darabszámára vonatkozó bejelentés 2017. június 29-én vagy akörül várható.

A Munkavállalói Ajánlattétel keretében a Csoport és leányvállalatainak a munkavállalói és vezető tisztségviselői az Ajánlattétel során személyenként legfeljebb 2 millió forintig terjedő értékben lesznek jogosultak részvényeket vásárolni. A Munkavállalói Ajánlattétel keretében Kibocsátási Áron vásárolt minden 10 megvásárolt és 1 éven keresztül tartott részvényért minden résztvevő (aki továbbra is jogosultnak minősül) egy bónusz részvényt kap a Tartási Időszakot követően. Az Ajánlattétel során a Munkavállalói Ajánlattétel számára fenntartandó részvények maximális száma 1 465 402 (amely a Társaság tőkeemelés előtti alaptőkéje 10 %-ának felel meg).

A bevezetést követően a részvények kibocsátása és tartása tekintetében a Társaságra és vezetőségére 360 napos, az Értékesítő Részvényesre pedig 180 napos részvényeladási tilalmi időszak (lock-up period) vonatkozik. A Citigroup és a Berenberg Egyesült Globális Koordinátorokként és Együttes Könyvvezetőkként járnak el az Ajánlattétel során. Az Erste Group és a Renaissance Capital Együttes Könyvvezetőkként járnak el. Az Erste Group a Magyarországi Nyilvános Ajánlattétel forgalmazójaként jár el.

– A Waberer’s vezető szerepet tölt be az európai távolsági árufuvarozási szegmensben. Nagy lehetőséget jelent számunkra, hogy az egyre növekvő közúti szállításra egyre nagyobb igény van nemcsak Európában, de Közép-Európában is, ahol a nagy lehetőség van a rendkívül fragmentált szektor konszolidációjára. Világos stratégiánk van arra, hogy ezeket a lehetőségeket kiaknázzuk. A Nyilvános Részvénykibocsátás lépésünk a befektetők számára is lehetőséget teremt arra, hogy együtt valósítsuk meg jövőbeli terveinket – nyilatkozott a június 19-i bejelentéssel kapcsolatban Lajkó Ferenc, a Waberer’s International Zrt. vezérigazgatója.