Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a Siemens

2013. június 4. Egyéb | Elektronikai ipar

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá június 4-én a kormány és a Siemens Zrt. A 25. stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán a kormányt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Siemens Zrt.-t Dale A. Martin elnök-vezérigazgató képviselte.

Varga Mihály a budapesti német és osztrák nagykövet, valamint több magyar egyetem rektorának jelenlétében megtartott ünnepélyes aláíráson azt emelte ki, hogy a Siemensszel kötött stratégiai megállapodás remek példája annak, hogy hogyan hangolható össze a kormány befektetési politikája a gazdasági szereplők törekvéseivel. Előadásában kitért arra is, hogy a kormány számára kiemelt fontosságú a kapcsolat Németországgal, a német vállalatokkal, ugyanis a magyar export mintegy 26%-a Németországba irányul, a magyar import 25%-a, a magyar működőtőke-befektetések 24%-a származik Németországból.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a Siemens az elmúlt 2 évben – a válság idején – 400 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így több mint 2400 embert foglalkoztat. A társaságnak 2432 magyar beszállító 80,5 millió euró értékben szállított terméket 2012-ben, így a Siemens magyarországi beszállítóinak 84%-a magyar volt.

Amint Dale A. Martin beszédében elmondta, a Siemens a stratégiai megállapodás keretében vállalta, hogy aktív részese lesz Magyarország modernizálásának és annak, hogy az ország továbbra is erősen és mélyen kapcsolódjon a német gazdasághoz. Ezenkívül vállalták, hogy hozzájárulnak Magyarország nemzetközi versenyképességének erősítéséhez, elősegítik a magyarországi ipari termelést, hogy a magyar kis- és középvállalkozások exportpiacokhoz jussanak, s hogy a magyarok mind jobban bekerüljenek a globális innovációs hálóba.

A Siemens magyarországi elnök-vezérigazgatója szerint a stratégiai megállapodás arról szól, hogy a társaság és a kormány együttműködik a gazdaság fenntartható növekedése, munkahelyek teremtése, valamint az innováció szerepének erősítése érdekében. Dale A. Martin a társaság magyarországi szerepvállalásának jellemzésére az aláírás színhelyéül szolgáló csepeli transzformátorgyárat hozta fel. Amint mondta, amikor a Siemens 1996-ban átvette a gyárat, akkor évi 800 transzformátort gyártottak. Tavaly már 17-szer ennyit, és ennek több mint 90%-a kivitelre készült.

MTI