Zöldmezős beruházás Kecskeméten

2012. december 15. Beruházás | Egyéb szektorok

A müncheni központú Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. közel 5 milliárd forint összegű beruházással épülő új gyárának és tesztlaborjának az építését kezdték el december közepén Kecskeméten.

A zöldmezős beruházás az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg 1,4 milliárd forintos támogatással – jelentette be Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, aki a 2013 végére elkészülő beruházásról elmondta, hogy a várostól 8,6 hektár nagyságú ingatlant vásárolt meg a gazdasági társaság, ahol minden tekintetben korszerű, modulárisan kialakított gyártóépületet és fejlesztőlabort építenek mintegy 22 ezer négyezetméter alapterületen.

Lepsényi István emlékeztetett arra, hogy 40 éve kezdte meg a cég kecskeméti üzemében a gyártást, 2010-ben döntöttek arról, hogy nem a régi üzemet bővítik, hanem egy teljesen új gyárat és fejlesztőközpontot építenek. A vezérigazgató szerint az új gyár hatékony alapterület-kihasználással, rövidebb anyagellátási útvonalakkal, energiatudatosságával megteremti annak a lehetőségét, hogy magasabb műszaki színvonalú bonyolultabb technológia honosodjon meg Kecskeméten. A fejlesztőközpontban 31 új kutatói munkahely létesül, a gyárban pedig a  jelenlegi létszámhoz képest 100 fővel nő a dolgozók száma.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere – aki Lepsényi Istvánnal együtt az első kapavágást végezte a területen – elmondta, hogy a város 2007-ben vásárolta meg az első területeket a jelenlegi beruházás közelében, majd 67 hektár iparterületet alakítottak ki, amelynek már több mint a felét beépítették a különböző vállalkozások. Véleménye szerint a beruházás azt is jelenti, hogy Kecskeméten nemcsak az új beruházók, hanem a régóta itt lévő cégek is fejlesztenek, tehát hosszú távú elképzeléseik vannak.

A müncheni központú, világszinten vezető közúti haszonjármű és vasúti fék-, felfüggesztés-, és menetdinamikai rendszereket gyártó cégcsoport világszerte közel 20 000 alkalmazottat foglalkoztat, a 2011-es üzleti évben 4,24 milliárd euró forgalmat bonyolított le.

MTI