Bővülő flotta a környezetvédelem jegyében

2012. december 11. Gyártás | Egyéb szektorok

Az Iveco és a TNT Express Italy 115 Daily Natural Power jármű szállításáról írt alá szerződést, amely megállapodással mindkét vállalat tovább erősítette a környezet védelme iránti elkötelezettségét – áll az Iveco 2012. december 11-i sajtóközleményében. A földgázüzemű járművek a TNT futártevékenységében vesznek majd részt Róma vonzáskörzetében és más közép-olaszországi területeken. A járműveket több szakaszban helyezik forgalomba 2013-ig: az első és legjelentősebb szállítmány 66 földgázüzemű furgont foglal magában. A Daily Natural Power modell környezetvédelmi és gazdasági szempontból egyaránt hatékony szállítóeszköz.

A földgázüzemű változat ugyanazt a kiemelkedő teljesítményt, erőt és nyomatékot kínálja, mint dízel megfelelője, ugyanakkor körülbelül 40%-kal csökkenti az üzemanyagköltségeket (az aktuális árak függvényében). Emellett a jármű CO2-kibocsátása is alacsonyabb 5-8%-kal, és megfelel az Euro VI szabványban rögzített határértékeknek, esetenként pedig meg is haladja azokat.

A zajszint öt decibellel alacsonyabb, amely összességében 75%-kal csökkenti a jármű által keltett zajt, és javítja a sofőr kényelemérzetét. A „tartaléküzem” lehetővé teszi a benzinüzemű meghajtásra történő átváltást, így a sofőrök tovább folytathatják útjukat akkor is, ha a metán (CNG) kifogyna. A járműveket továbbá új generációs ESP (elektronikus menetstabilizáló) rendszerrel szerelték fel, amelynek része a blokkolásgátló, a kipörgésgátló és a visszagurulásgátló technológia is.

A TNT új flottája együttesen 370 tonnával kevesebb CO2-t bocsát ki évente. Ez a csökkentés összhangban van a TNT vállalati fenntarthatósági irányelveivel, hogy hasznos megoldásokat dolgozzanak ki az éghajlat-változási problémákra. A TNT Express Italy 2900 furgonnal szállítja a csomagokat Olaszországban. E járművek körülbelül 63%-a az Euro 4 és Euro 5 szabványnak, 18%-a pedig az Euro 3 szabványnak felel meg. A vállalat 2011-ben flottájának 8%-át újította meg.

Az Iveco Európában piacvezető a földgázüzemű járművek gyártásában, amelyek választ adnak a fenntartható közlekedés iránti egyre növekvő igényekre. A vállalat stratégiájának egyik alapvető, hosszú távú célja a környezeti értékek védelme: az Iveco határozott lépéseket tett ebbe az irányba. Ezt igazolja az a tény is, hogy a Fiat Industrial már második éve iparági vezető a Dow Jones fenntarthatósági indexén világ- és európai szinten egyaránt.

Az Iveco földgázüzemű járműveinek széles palettája a 3,5 tonnás Daily Natural Power könnyűkategóriás járművétől a 16 tonnás Eurocargo modellen át a 40 tonnás, sűrített vagy cseppfolyósított földgázzal egyaránt üzemeltethető Stralis nehézgépjárműig terjed. Jelenleg több mint 12 000 földgázüzemű Iveco jármű van forgalomban, amelyeket az állami és a privát szférában használnak. Ezek közül 5000 Daily modell, 2000 közép- és nehézkategóriás tehergépjármű, 5000 pedig autóbusz.