Rekordszintű áruforgalom a Liszt Ferenc repülőtéren

2021. április 19. Logisztika | Egyéb szektorok

Január és március között 39 500 tonna árut kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ami 19%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest, és a repülőtér történetének legerősebb negyedévét jelenti – közölte a Budapest Airport Zrt. április 19-én.

Márciusban 14 900 tonna légiárut regisztráltak, ami a valaha volt legerősebb havi cargo forgalom. Kossuth József, a Budapest Airport cargo vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy az idén éves szinten – a tavalyi 134 400 tonnával szemben – a 150 000 tonnát is elérheti a légiáru-forgalom. A tájékoztatásból kiderül, hogy a vállalat megkezdte a repülőtéri cargo környezet és az 50 millió eurós beruházással 2020-ban átadott BUD Cargo City esetleges további bővítésének előzetes vizsgálatát.

– A járvány idején folyamatosan erősödik a Budapest Airport regionális szerepe – mutattak rá, kiemelve a távol-keleti országokból, például Kínából érkező árumennyiség jelentőségét. A légi szállítás olyan logisztikai zavarok esetén is megoldást jelenthet, mint például a márciusi fennakadás a Szuezi-csatornában. A közlemény szerint a légiáru-szállítás kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben is. Az első negyedévben a több mint 4,5 millió adag védőoltás 85%-a légi úton, a budapesti repülőtéren keresztül érkezett az országba. A Budapest Airport az év elején, nemzetközi útmutatás alapján Magyarországon is megkezdte a CEIV Pharma gyógyszerlogisztikai sztenderd bevezetését.

(MTI)