Élelmiszeripari beruházás Tamásiban

2021. február 19. Beruházás | FMCG

A kormány tavaly tavasszal elindított beruházásösztönzési programja keretében 1430 beruházás jött létre vagy kezdődött el 2020-ban Magyarországon – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Tamási-Hús Kft. beruházásait bejelentő sajtótájékoztatón, február 19-én, Tamásiban.

Az osztrák tulajdonú Tamási-Hús Kft. 14 milliárd forintnyi beruházásához 3,5 milliárd forint támogatást adott a kormány, a beruházással 255 új munkahelyet teremt a cég, és dolgozóinak létszáma 500 fölé emelkedik. A fejlesztéssel az itt előállított, szeletelt bacontermékek gyártási kapacitása 120%-kal nő, és megduplázódik a sült bacontermékek gyártása. A miniszter arról is beszélt, hogy a 2020-as év új világgazdasági korszak kezdetét jelöli, ennek a korszaknak az első fejezetét a gyárbezárások jelentik, a másodikat az újra növekvő piaci kereslet miatt erősödő beruházási verseny. Utalt arra, hogy a világjárvány miatt 2020-ban 3,5%-os volt a globális GDP-visszaesés, 114 millió ember vált munkanélkülivé, a világkereskedelem 9, a külföldi beruházások 42%-kal estek vissza. A bezárt gyárak nem automatikusan nyílnak újra, a világ vállalatai folyamatosan keresik azokat a helyszíneket, ahol a járvány előttihez képest hatékonyabban tudnak termelni.

Ezt ismerte fel a magyar kormány akkor, amikor úgy döntött, hogy a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházásösztönzési programját indítja el, amelynek keretében soha nem látott mennyiségű, 1430 beruházás jött létre vagy kezdődött el Magyarországon. A Tamási-Hús Kft. beruházásáról a miniszter elmondta, hogy annak révén a cég megerősíti piaci  pozícióját, és még több Magyarországon előállított terméket tud szállítani nemzetközi áruházláncoknak is. Peter Schulze, a vállalat 100%-os tulajdonosa, Európában öt telephelyen működő Gierlinger Holding GmbH ügyvezetője hangsúlyozta: a cég 2007-es indulása óta elérték, hogy a kft. Magyarországon a bacontermékekben piacvezetővé, és Európa-szerte elismert termelő üzemmé vált. „A kormánytámogatás segítségével a kft. hazaiból európai piacvezetővé fejlődhet”. Közlése szerint a fejlesztésekhez az Eximbank és a Budapest Bank biztosította a külső forrásokat.

A cég közleménye szerint a kft. 2018-ban indított három beruházása keretében 14 milliárd 168 millió forintos kapacitásbővítést valósít meg. Ehhez a kormány – egyedi kormánydöntéssel, versenyképességnövelő támogatásként – 3 milliárd 564 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. A fejlesztések részeként 12 577 négyzetméter új üzem- és raktárépület készül, új baconszeletelő és sütő gépsorokat, szalonnaprést és levegőtisztító berendezést vásárolnak. A fejlesztések várhatóan 2022-ben fejeződnek be. A cég létszáma a munkahelyteremtéssel 516-ra nő. Az új munkahelyek több, mint 90%-a szakképzettséget nem igénylő munkakörben jön létre, ami lehetőség a hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésére.

(MTI)