Átadták a Viresol Kft. búzakeményítő üzemét

2019. február 11. Beruházás | FMCG

Átadták a Viresol Kft. búzakeményítő üzemét február 11-én, Visontán.

A visontai üzem évi 250 000 tonna magyarországi GMO-mentes búzát fog feldolgozni világszínvonalú, környezetbarát technológiával, hulladékmentesen. Ezzel a mennyiséggel, egy jó termésű évben, a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja.  Az átadott búzafeldolgozó nagy mennyiségben képes gluténmentes búzakeményítőt előállítani, amivel sokak életét megkönnyíti.

A határidőre elkészült gyárnak, amely Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzeme, a szomszédos Mátrai Erőmű biztosít energiát. Május-júniusra elkészül a második és a harmadik ütem.

A zöldmezős beruházás 33 milliárd forintba került, a kormány 6,2 milliárd forint támogatást adott hozzá, az önerő mértéke mintegy 30 millió euró volt, a többi részt hitelből fedezték. 

Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, fontos ipartörténeti nap a mai, az üzem a hazai innovációt és szakértelmet bizonyítja. Azt mondta, a sikeres működéshez minden szükséges előfeltételt megteremtettek, az iparágban elérhető legmodernebb technológiát alkalmazzák.

Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, 33 milliárd forintból megvalósult gyár – amelynek beruházása 2015-ben kezdődött – közvetlenül több mint 250, a beszállítókkal együtt mintegy 700 embernek ad munkát a térségben. Az üzemben a búzát komponenseire bontják szét, és minden értékes alkotóelemét feldolgozzák.

A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója, termékeiket az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett takarmánytermékeket is gyártanak. A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén lehet találkozni: megtalálhatók a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig.

(MTI)