Tragikus aktualitás

2018. április 20. Egyéb | Egyéb szektorok

Miközben április 19-én megnyitotta kapuit a VÉDŐHÁLÓ Budapest 2018 szakkiállítás és konferencia, amely négy napon át a munkahelyi biztonság, köztük a leesés elleni védelem témájára kíván fókuszálni, súlyos baleset történt.

A rendőrség szemtanúk beszámolói alapján megerősítette, hogy az ELTE Nagytétényi úti kollégiumának felújítása során használt állvány leszakadt, aminek következtében két ember a mélybe zuhant, és életüket veszítették. A BRFK a történteket büntetőeljárás keretében fogja kivizsgálni. Az ELTE és a katasztrófavédelem illetékesei még nem adtak bővebb tájékoztatást.

Becslések szerint évente még mindig 160 000 ember hal meg Európában a munkájából eredően. Annak ellenére, hogy az Európai Unióban 2008 óta közel 25%-kal csökkent a halálos munkahelyi balesetek száma, illetve mintegy 10%-kal azoknak a munkavállalóknak a száma, akiknek a munkavégzés okozott vagy súlyosbított egészségügyi problémát, még mindig igen magas számokról beszélhetünk. Van még tehát hová fejlődnie az egyéni védőfelszerelések – amúgy lendületesen bővülő – piacának, amelynek globális volumenét jelenleg mintegy 18 milliárd euróra becsülik, és van létjogosultsága a további termékfejlesztéseknek.

A „Védőháló” címmel útjára indított, és április 22-ig nyitva tartó szakmai és nagyközönség esemény a munka világa mellett az otthoni környezet biztonságát is bevonta a tematikába, a szakmai programok mellett pedig a záró napon a családok és a gyermekek felé is szeretnének szórakoztató programokon keresztül üzenni.

A kiállítás mintegy 40 standján felvonuló kínálatból megismerhetik a látogatók az első automata szabászgépet, amely a világűrben is bizonyított, kézbe vehetnek, kipróbálhatnak védőeszközöket, megismerhetik a különböző eszközök anyagait, védelmi képességeit (például megtudhatják, hogy egyes védőszemüvegek képesek megállítani a sörétet, van olyan szerelőkesztyűhöz hasonló védőkesztyű, amiben tenyerén tarthatunk egy bekapcsolt vasalót), de a Magyar Vasúttörténeti Parkban vasárnapig nyitva tartó eseményen egymás mellett megtekinthetők a régmúlt és a jelen tűzoltóeszközei is.

(OGH Hírügynökség)