A közlekedés és a szállítás jövőjéről tárgyaltak

2018. április 18. Egyéb | Egyéb szektorok

Európa legnagyobb közlekedési konferenciáját, a Transport Research Arena 2018-t (TRA) április 16-án az Európai Unió közlekedési biztosa, Violeta Bulc és az osztrák közlekedési miniszter, Norbert Hofer nyitotta meg Bécsben. Beszédükben mindketten a digitalizációt és a dekarbonizációt nevezték a konferencia és általában is a közlekedési kutatások legfontosabb témájának.

A tanácskozás nyitó szekciójában felszólalt Gerd Leonhard jövőkutató, író, „A jövő ügynöksége” elnevezésű vállalkozás vezérigazgatója, aki bemutatta az új technológiák és az emberi tényező jelentőségét a digitális mobilitás világában. Rámutatott, hogy a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és nemzetközi hálózatok felhasználásával az emberek és áruk szállítását mennyivel okosabban, hatékonyabban és fenntarthatóbban lehet szervezni, különös tekintettel a városközpontok gyorsan növekvő szállítási igényeire.

Idén, a TRA történetében első alkalommal megrendezték az „Ipari Kerekasztalt”, amelyen képviseltették magukat az európai ipar és szállítás, valamint a mobilitás kutatásával foglalkozó legfontosabb szereplők.

Miután a közlekedéssel kapcsolatos kutatások egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a szállítási rendszerek kialakítása szempontjából, a tanácskozáson külön szekciókban foglalkoznak annak legfontosabb területeivel. Összességében több mint 100 eseményt terveznek a legkülönbözőbb témákban. A konferencia minden napjának lesz egy-egy külön témája, amelyet plenáris ülésen vitatnak meg. A nyitó napon például a mobilitás új formái kerültek a figyelem középpontjába. Az elkövetkező napokban tárgyalnak még a digitalizáció, a dekarbonizáció, valamint a növekedés és a szállítással kapcsolatos kutatások európai jövőjéről. Ezen túlmenően lehetőség nyílik arra, hogy a szállítással kapcsolatos kutatásokat végző szakemberek ismertessék az eredményeiket a konferencia résztvevőivel.

(SCM)