Erőművet építenek az osztrák határnál

2018. március 12. Beruházás | Egyéb szektorok

Geotermális erőmű építését jelentették be március 9-én, Mosonmagyaróváron. Amennyiben az új energiatermelő központ munkába áll, jelentősen csökkenti a környezetterhelést.

A kivitelező és üzemeltető Geotherm Hungary Kft. tulajdonosa, Kovács Péter elmondta, hogy a termelőkút fúrása már megtörtént, hamarosan a visszasajtoló kút fúrása kezdődik. Ezt követően építik meg a hőközpontot és a hozzá kapcsolódó vezetékrendszert. Az erőmű várhatóan 7500 tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A geotermális erőművel várhatóan több mint 10 000 lakás, többszáz cég és közintézmény fűtése lesz környezetbarát a városban azzal, hogy az erőmű a helyi távfűtési rendszerbe csatlakozik majd. A beruházás teljes költsége 3 milliárd forint, amelyet 2,1 milliárd forinttal támogat a kormány.

A mosonmagyaróvári beruházás azt mutatja, hogy van lehetőség a geotermikus energia felhasználására. Magyarország geotermikus gradiense másfélszerese a világénak, ami azt jelenti, hogy a kőzetek hőmérséklete húszméterenként egy Celsius-fokkal nő a felszíntől távolodva. Ez Európában egyedülálló adottság.

(MTI)