Robot tájékoztatja a reptér utasait

2018. február 21. Egyéb | Egyéb szektorok

Február közepétől humanoid robot tájékoztatja az érdeklődő utasokat a müncheni Franz Josef Strauss reptéren. Az alig 120 centiméter magas robot a reptér és Lufthansa német légitársaság közös tesztjén segíti az utazóközönség tájékozódását február közepe óta – olvasható reptér február 20-án kiadott közleményében.

A Josie Pepper nevű robot tájékoztatja a Mücnheni reptér látogatóit (Fotó: Franz Josef Strauss repülőtér)

Akár a beszállókaput, akár bizonyos éttermet vagy üzletet keresnek az utazók a repülőtér 2-es terminálján, a Josie Pepper névre keresztelt robot azonnal útba igazítja őket.

A robot munkába állításával a Lufthansa úttörő projektet valósít meg a müncheni repülőtéren: most először tesztelnek mesterséges intelligenciával rendelkező humanoid robotot német reptéren. Josie néhány héten át a 2-es terminál a repülőtér és a Lufthansa által közösen üzemeltett, csak utasok számára megközelíthető csarnokában teljesít szolgálatot. Az első bevetés alkalmával az angolul beszélő robot a központi épületet a szatellit-terminállal összekötő földalatti vasúthoz vezető utaslépcső tetején köszönti az érkezőket. A kísérleti időszakban azt vizsgálják, hogyan fogadják az utasok Josie Peppert.

Josie Pepper agya WLAN internethozzáféréssel rendelkező, nagy teljesítményű processzort tartalmaz. A robot ezen keresztül csatlakozik ahhoz a felhőszolgáltatáshoz, amely feldolgozza, majd értelmezi a beszédet, és kapcsolatot létesít a reptéri adatok felé. A rendszert az teszi különlegessé, hogy a robot nem csupán előre meghatározott szöveget használ fel a beszédhez, de képes tanulni, és minden kérdésre egyedi választ ad. Az emberi agyhoz hasonlóan folyamatosan fejlődik, és a kérdéseket a releváns információkkal kombinálva egyre pontosabb választ ad az érdeklődőknek.

A robot képességei az IBM Watson IoT-platform felhőalapú mesterséges intelligenciájára épülnek. Josie Peppert a francia SoftBank Robotics készítette. A „női” robot a Müncheni repülőtér dolgozóitól és a Lufthansától, megérkezésekor kapta a Josie nevet.