Magyar cég nyitott elektromos kutat Bukarestben

2018. február 16. Gazdaság | Autóipar

Megnyitotta első elektromos autótöltőjét a Mol Románia Bukarestben, a román főváros északi bejáratának közelében lévő Nicolae Caramfil utcai benzinkúton – írja a távirati iroda február 15-i hírében.

Az elektromos töltőállomás AC és DC 50 kW teljesítmény leadására képes, kompatibilis bármely Európában és Ázsiában forgalmazott, elektromos vagy hibrid járművel. Az autók modelltől függően 80%-os töltöttségi szintig akár 20 perc alatt feltölthetők.

Az elektromos autótöltő megnyitása a Mol-csoport 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájának része, amely egyebek mellett azt célozza, hogy a hagyományos üzemanyag-értékesítés helyett fő mobilitás-szolgáltatóvá váljon. A stratégia további eleme a Mol részvétele a NEXT-E projektben. A NEXT-E célja 6 páneurópai országot átfogó elektromos töltőállomás-hálózat kifejlesztése, amelynek révén 222 standard gyorstöltő állomást (50 kW) és 30 ultragyors töltőállomást (150-350 kW) telepítenek.

Ez kulcsfontosságú infrastruktúrát biztosít a járművek elektromos töltéséhez a Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában.

A Mol Románia hálózatában a következő e-töltők a NEXT-E projekt keretében nyílnak, 2018 végéig 14 elektromos autótöltőt telepít a vállalat. Ezzel párhuzamosan a Mol tovább bővítette benzinkút-hálózatát Romániában, így már 213 töltőállomást üzemeltet az országban.

(MTI)