Közös megállapodás technológiafejlesztésre

2018. február 16. Gazdaság | Autóipar

A Scania bejelentette, hogy tízmillió eurót ruház be az együttműködésbe, hogy elősegítse a további fejlesztéseket és támogassa a Northvolt bemutatóvonalának, illetve kutatóközpontjának a létrehozását – áll a cég február 16-án kiadott sajtóközleményében.

A járművek villamosítása gyorsan fejlődik, és kedvező irányt jelent a fenntarthatóbb közlekedési megoldások megvalósítása felé. A nehézkategóriás tehergépkocsik és autóbuszok esetében a töltőinfrastruktúra és a megbízhatóbb, költséghatékonyabb, illetve fenntarthatóbb akkumulátorcellák folyamatos fejlesztése egyaránt döntő fontosságú a kereskedelmileg életképes villamosítás széles körű piaci áttöréséhez. A különböző szállítási feladatok különböző elektromos hajtásláncokat igényelnek majd. Az optimális eredményhez az akkumulátor- és a cellatechnológiákat úgy kell fejleszteni, hogy megfeleljenek az eltérő igényeknek. – Célunk megkönnyíteni az ügyfeleknek, hogy fenntartható szállítási megoldásokat válasszanak. A villamosítás kulcsfontosságú szerepet játszik majd a fosszilis energiahordozóktól mentes közlekedésre való átállásban. Azonban a jelenlegi akkumulátorcellás technológiát tovább kell fejleszteni, hogy megfeleljen a nehézkategóriás autóbuszokat és tehergépkocsikat üzemeltető ügyfelek üzleti követelményeinek. Partnerünkkel, a Northvolttal együtt úgy gondoljuk, hogy jelentős előrelépéseket tudunk elérni – mondta Henrik Henriksson, a Scania elnök-vezérigazgatója.

A két vállalat felállít majd egy szakértői csapatot, és együtt dolgozik majd a Northvolt kutatóközpontjában, a svédországi Västerås városában létesülő Northvolt Labs intézményben, hogy haszonjárművek hajtására optimalizált akkumulátorcellákat fejlesszenek, gyártsanak és hozzanak kereskedelmi forgalomba. A két vállalat arra vonatkozó megállapodást is kötött, hogy a Scania a Northvolt cégtől vásárol majd akkumulátorcellákat.

– A Scania gyártási, illetve üzleti szakértelme és a mi élenjáró gyártási eljárásunk társítása révén meggyőződésünk, hogy a legjobb minőségben tudunk költséghatékony és zöld akkumulátorcellákat gyártani a nehézkategóriás haszonjárművek piacára – mondta Peter Carlsson, a Northvolt társalapítója és elnök-vezérigazgatója.

Az akkumulátorcellák előállítása sok energiát igényel, Svédország pedig nagyon jól ellátott költséghatékony, zöld energiával. Ez az ország ezért igen alkalmas nagy volumenű fenntartható akkumulátorgyártásra. A Northvolt az új generációs akkumulátorgyárát a Svédország északi részén fekvő Skellefteå városában építi fel azzal a céllal, hogy kiváló minőségű zöld akkumulátorokat állítson elő itt, minimális szén-dioxid-lábnyommal és a legmagasabb szintű újrahasznosítással.

Ez a partneri együttműködés csak egy a számos stratégiai kezdeményezés közül, amelyek révén a Scania igyekszik élenjáró szerepet betölteni a fenntartható szállítási rendszerekre való átállásban.