Kapacitásnövelő beruházás Tamásiban

2018. február 5. Gyártás | Autóipar

Csaknem egymilliárd forintos fejlesztést hajtott végre, és növelte árbevételét az autóipar számára fémcsöveket gyártó móri FHL Björn Hungary Kft., amely az idén további növekedést tervez – közölte a cég gazdasági vezetője február 2-án.

Máté János elmondta: a társaság 2015-ben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 427 millió forintos támogatásával 950 millió forintos, kapacitásnövelő beruházást kezdett el, amely februárban fejeződik be. A projekt keretében a móri telephely mellé 1500 négyzetméteres üzemcsarnokot építettek a szabad vállalkozási övezetben fekvő, Tolna megyei Tamásiban, valamint forrasztó berendezéseket, csőhajlító gépeket vásároltak.

Az 1996-ban alakult vállalkozás rozsdamentes acélból, szénacélból és alumíniumból állít elő csöveket, 80%-ban az autóipar számára. Termékeik egy részét a VW-csoporthoz tartozó győri Audi és stuttgarti Porsche-gyárnak szállítják. 2017-ben összesen 9,7 millió terméket állítottak elő, idén a tervek szerint 11,1 millió fémcső készül a cég 2 üzemében. Az Audinak tavaly 1,8 millió hűtővízcsövet szállítottak, 2018-ban 3,4 millió termék szállítását tervezik, amelyek a tamási üzemben készülnek majd.

A társaság idén egy másik GINOP-os, kutatás-fejlesztési projekt keretében a forrasztási technológiát tervezi megújítani. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével végzendő alapkutatás célja a hibás termékek számának csökkentése.

A cégnél jelenleg 650-en dolgoznak, a munkavállalók fele kölcsönzött munkaerő. Ha a tamási üzemben a teljes termékpaletta gyártása elkezdődik, ott 150 dolgozót alkalmaznak majd. A gazdasági vezető beszámolt arról, hogy a 2016-os, 7,2 milliárd forint után a cég 2017-es nettó árbevétele várhatóan 7,6 milliárd forint lesz, 2018-ban – jelentős mértékben a kapacitásnövelésnek köszönhetően – 9,8 milliárd forintos árbevételt terveznek.

(MTI)