Napelemes térburkolatrendszer a logisztikai parkban

2018. január 25. Logisztika | Egyéb szektorok

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata bejelentette, hogy sikeres kísérleti projektet valósított meg a Platio magyar startup vállalkozással, amely műanyag újrahasznosítása mellett kínál napelemek térburkolatba történő integrálásával esztétikus és helytakarékos megoldást megújuló energia termelésére – olvasható a Prologis január 25-én kiadott közleményében.

A Prologis Park Budapest-Harbor az első olyan logisztikai park a világon, ahol ezt a zöld technológiát alkalmazzák a napi működés során. A térburkoló elemeket a Prologis Park Budapest-Harbor elektromos töltőállomása melletti járdába építették be, összesen 4,7 négyzetméternyi területen. Napsütéses időben a 720 wattos rendszer zöld energiával látja el a töltőállomást. Amikor az állomás üres, a megtermelt energiát egy közeli irodaépület használja fel.

– A fenntarthatóság központi szerepet tölt be a Prologis tevékenységében – sőt, szervezeti struktúránk szerves részét képezi. Jelenleg is számos zöld megoldást alkalmazunk logisztikai épületeink kialakításánál, az innovációk terén pedig különös figyelmet fordítunk olyan potenciális jövőbeli technológiák kipróbálására, mint amilyen a Platio megújuló energiaforrása. Ügyfeleink tudják, hogy a Prologis-szal való együttműködésük révén hatékonyabban és fenntarthatóbb módon folytathatják tevékenységüket – mondta Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője.

– Fontos számunkra, hogy olyan kiemelt partnereket találjunk, akik támogatják az innovatív technológiákat és lehetőséget tudnak biztosítani arra, hogy új alkalmazási területeket próbáljunk ki. A Prologis segítségével sikerült üzembe helyeznünk az elektromos járművek töltőállomásához kifejlesztett első megoldásunkat, amely fontos mérföldkő számunkra, és része azon küldetésünknek, hogy hozzájáruljunk az e-mobilitáshoz – fogalmazott Illyés Miklós, a Platio társalapítója.

A Prologis Park Budapest-Harbor Budapest XXII. kerületének déli határánál, a Duna nyugati oldalán helyezkedik el. A parkban 10, összesen 132 000 négyzetméter alapterületű épület található, további 27 000 négyzetméter fejlesztési potenciállal. A helyszín kiváló hozzáférést biztosít a nemzetközi kereskedelmi útvonalakhoz a 6-os főúton, valamint az M0 és M6 autópályákon keresztül.

A Prologis Park Budapest-Harbor kivételesen jó elhelyezkedésének, valamint a kiváló közúti és vasúti szállítási útvonalak közelségének köszönhetően jelent vonzerőt. A logisztikai központ sajátosságai között megemlíthetjük a professzionális üzemeltetést, a rekreációs parkot futballpályával és zöldségeskerttel, valamint a szennyvíztisztító telepet.

A Prologis a vezető ipari ingatlan szolgáltató Magyarországon, amely 2017. december 31-én 9 ipari parkban több mint 688 000 négyzetméternyi logisztikai területtel rendelkezett.