Bővítik a MENTÉSZ Zrt. üzemét

2018. január 17. Beruházás | FMCG

A Mezőtúri Növénytermesztő és Szolgáltató Zrt. (MENTÉSZ Zrt.) a meglévő rizspuffasztó üzem és új gluténmentes rizsfeldolgozó üzem létesítésére pályázott 2016-ban, amelynek kivitelezése pozitív elbírálása révén megkezdődött – olvasható a cég január 16-án kiadott közleményében.

A projekt Európai Uniós társfinanszírozás révén valósul meg, melynek keretében az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában 192,24 millió forintra jogosult a vállalkozás. 

A fejlesztés célja a már meglévő rizspuffasztó épület bővítése tüzivíztározóval és új telepi út kiépítésével, továbbá új, gluténmentes rizsfeldolgozó üzem létesítése belső telepi úttal. A fejlesztésnek további része a rizsfeldolgozó üzemhez kapcsolódó gépsorok, berendezések beszerzése, valamint napelemes rendszer kiépítése. A társaság a Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforráshatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című, VP-3-4.2.1-15 kódszámú felhívása keretén belül nyújtotta be pályázatát. Jelen projekt a MENTÉSZ Zrt. megvalósításában Mezőtúron jön létre.

A MENTÉSZ Zrt. növénytermesztési ágazatának egyik meghatározó területe a rizstermesztés, aminek keretében több, mint 500 hektár berendezett rizsteleppel rendelkezik. A társaság a diverzifikációt is elősegítendően a megtermelt rizs és gabona egy részét a 2006 óta működő élelmiszeripari puffasztó üzemében feldolgozza, ízesíti és csomagolja. Jelen projekt szorosan kapcsolódik a termékelőállítási és feldolgozási folyamatok korszerűsítéséhez és kiegészítéséhez, valamint új technológiák és tevékenységek kialakításával a magasabb feldolgozottsági szint eléréséhez. A feldolgozottság fokozása elősegíti a termékek értéknövelését és az új fogyasztói igények magasabb szintű kielégítését teszi lehetővé.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, s várhatóan idén április végéig befejeződik a beruházás. A beruházásnak köszönhetően a társaság 32 munkahelyet tud megőrizni.