Tízmilliárdos tőkeinjekció a magyar start-upnak

2018. január 8. Gyártás | Autóipar

Az önvezető autók technológiáját fejlesztő magyar start-up cég, az AImotive január 4-én, honlapján jelentette be, hogy 38 millió dolláros befektetésről állapodott meg a Cisco Investments, a Samsung Catalyst Fund, a Robert Bosch Venture Capital, az Inventure, Draper Associates és a Day One Capital nevű vállalkozások alkotta konzorciumokkal. A 9,8 milliárd forintos összegből az AImotive továbbfejleszti önvezető rendszerét, elsősorban intelligens kamerarendszerére építve. A cég által kifejlesztett rendszerek előnye, hogy alacsony költségű és rugalmas részegységei könnyen használhatók fel a legkülönbözőbb autótípusoknál.

Az engedélyek beszerzését követően hazánkon kívül Franciaországban és Kaliforniában már eddig is tesztelték a fejlesztéseket, de a jövőben Japán, Kína és az USA más államaiban is találkozhatunk a tesztautókkal. Olyan partnerekkel dolgoznak együtt, mint a PSA Peugeot Citroën, a kínai SAIC és a Volvo.

– Hasonló biztonsági szintet akarunk elérni, mint amilyen a repülőkön van – mondta Kishonti László, a cég alapítója és vezérigazgatója, aki kiemelte: ha a megtett kilométerekre jutó balesetek számát vizsgáljuk, repülőn utazni tízezerszer biztonságosabb, mint autóban. Éppen ezért használja az AImotive a repülőgépgyártók által is alkalmazott szimulációkat, s ezzel jelentősen csökkenti a fejlesztésre fordítandó időt és költséget.

A vezérigazgató hozzátette: örvendetes, hogy a fejlesztések következő fázisát fantasztikusan erős és különösen speciális szaktudással, valamint kiemelkedő műszaki háttérrel rendelkező partnerekkel folytathatják le.

Az AImotive legújabb fejlesztéseit a 2018. évi International Electronics Show-n (CES) mutatják be az egyesült államokbeli Las Vegas-ban a jövő héten.