Logisztikai központ épül Zalaegerszeg határában

2018. január 1. Beruházás | Egyéb szektorok

Hamarosan megkezdődik annak a logisztikai központnak, illetve konténerterminálnak az építése Zalaegerszeg és Zalaszentiván határán, amelyre korábban 300 millió forintot kapott az állami tulajdonban lévő Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (Nipüf) Zrt. – közölte Zalaegerszeg polgármestere december 14-én tartott sajtótájékoztatóján a városi közgyűlésen tárgyalt témákat ismertetve.

Az MTI tudósítása szerint Balaicz Zoltán kiemelte, uniós támogatás is segíti a beruházást, a fejlesztéshez ugyanis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 1,1 milliárd forintot nyertek el.

Az INDÓHÁZ online korábbi cikke szerint a „Modern városok program” keretében mintegy 6 milliárd forintos beruházással valósul meg a logisztikai központ és konténerterminál.

A Zalaegerszegen a közeljövőben megvalósuló beruházás azonban ennél átfogóbb, hiszen a logisztikai központ mellett még két kutatás-fejlesztési projekt is indul, további, kis híján 4 milliárd forint értékben. A Flex Zrt. 3 milliárd forintból 2200 négyzetméteres új csarnokot épít autóipari kutatás-fejlesztési célokra. A 3B Hungária Kft. pedig 900 millió forint értékben olyan innovatív válogatóberendezést telepít, amely harmadával csökkenti a lerakóba kerülő hulladék mennyiségét.

A logisztikai központ és konténerterminál a zalai megyeszékhely Zalaszentivánnal szomszédos területén, közvetlenül a szlovén–magyar vasút elágazásánál, állami beruházásban valósul meg. A koperi nemzetközi kikötőhöz vezető vasútvonal, a közeli sármelléki nemzetközi repülőtér, valamint az azt is érintő leendő R76-os gyorsforgalmi út együtt olyan ideális helyszínt teremt, amely az Adriai-tengertől vasúton érkező áruknak lehet az első elosztási helye.

Zalaegerszegen az állami MVM Zrt. pályázatának eredményeként másfél hektáros területen fél megawattos napelempark is létrejön. A leendő járműipari tesztpálya mellett épülő létesítmény a zalaegerszegi Zöld város és Smart city programhoz egyaránt kapcsolódik. (SCM)