Új gyártástechnológiát vezetett be pécsváradi üzemében a Pannonpharma Kft.

2017. november 30. Gyártás | Gyógyszeripar

Új gyártástechnológiát vezetett be pécsváradi üzemében a Pannonpharma Kft. egy 880 millió forintos beruházás keretében – közölte a gyógyszergyártást, gyógyszeripari kutatás-fejlesztést és minőségfejlesztő tevékenységet végző cég november 29-én.

Az 1995 óta működő, mintegy 100 főt foglalkoztató, magyar tulajdonú, főként belpiacra termelő vállalat a Gazdaságfejlesztési- és innovációs operatív programból (Ginop) és magyar költségvetési forrásból származó 440 millió forintos támogatással valósította meg az úgynevezett szuperkritikus extrakciós gyártástechnológia bevezetését. Az eljárás lényege, hogy növény, illetve gyógynövény pelletekből két szuperkritikus extrakciós gyártóberendezés segítségével igen magas hőmérsékleten és nyomáson, cseppfolyósított szén-dioxid alkalmazásával képesek kioldani a hatóanyagokat. A jelenleg 166 növényre, illetve gyógynövényre alkalmazható gyártástechnológiával „tökéletesen elválaszthatók” a kinyerni kívánt hatóanyagok a növényben található egyéb anyagoktól és a szerves kivonószerektől is.

A fejlesztésnek köszönhetően ideális, szerves oldószermentes növényi alapú hatóanyagok széles körű kínálatát tudják biztosítani saját gyógyszergyártásukhoz, fejlesztéseikhez, illetve beszállítóként erősítik exporttevékenységüket.