Kínai-magyar logisztikai együttműködés

2017. november 22. Logisztika | Autóipar

Logisztikai együttműködési megállapodást írt alá a kínai Xi’an (Hszian) Nemzetközi Szárazföldi Kikötő Befektetési és Fejlesztési Vállalat, valamint a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ), a CECZ csoporthoz tartozó GHIBLI Szállítmányozási Kft., a MAHART Container Center Kft. és a Záhony-Port Zrt.

A megállapodás célja a két ország közötti logisztikai forgalom volumenének növelése és a szakmai kooperáció elősegítése. Az együttműködés keretében a kínai befektető és a magyar felek gyakorlati lépésekkel igyekeznek segítséget nyújtani egymásnak a logisztikai együttműködés fejlesztésére, illetve létrehoznak egy üzleti információmegosztási mechanizmust és népszerűsítik a résztvevő cégeket a hivatalos kommunikációban. Az aláírók abban is megállapodtak, hogy ösztönzik az üzleti látogatásokat és mindkét országban promóciós eseményeket tartanak a területben rejlő lehetőségek jobb kiaknázása érdekében.

Az MLSZKSZ augusztusban számolt be arról, hogy 3 magyar cég közreműködésével elindult a kínai-magyar konténeres irányvonati forgalom és közel 40 vonat, mintegy 1400 konténer érkezett 3 útvonalon hazánkba. A szövetség szerint reális esély van arra, hogy a Kínából az Európai Unióba áramló áruforgalom jelentős részét regionális logisztikai központként Magyarország ossza szét a kelet-európai térségben.