Megnyitották az amerikai Itron új kiválósági központját

2017. október 26. Beruházás | Elektronikai ipar

Új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot, hogy az ország ne csak termelési, hanem Közép-Európa legvonzóbb kutatás-fejlesztési központja lehessen – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 25-én Budapesten, a Itron új kiválósági központjának megnyitóján.

– Az energia- és vízgazdálkodási megoldásokat fejlesztő amerikai cég 2 milliárd forintos beruházása 412 millió forintos költségvetési támogatást kapott annak köszönhetően, hogy – a kormány döntése értelmében – a kutatásfejlesztési befektetésekhez 25%-ban adható állami hozzájárulás – ismertette a tárcavezető.

Szijjártó Péter kiemelte: a beruházás nyomán 100 magasan kvalifikált munkaerőt igénylő álláshely jön létre a budapesti kutatás-fejlesztési központban. Az amerikai befektetői közösség – a németek mögött – a második legnagyobb Magyarországon, 1716 cégük csaknem 100 000 embernek ad munkát.

Felidézte, hogy tavaly 71 beruházással megdőlt a befektetési rekord, idén pedig már 63 ilyen megállapodás jött létre, így a 2016-os csúcs is megdőlhet az év végére. A jelenleg zajló befektetési tárgyalások „nagyon könnyen fordulhatnak újabb sikertörténetbe”, a kapcsolatok pedig jövőre tovább erősödhetnek, mivel a lengyel légitársaság New York, Chicago és Budapest, az American Airlines pedig Philadelphia és Budapest között indít közvetlen légi járatokat. Amerikai vállalati részvétel nélkül a magyar gazdasági siker nem valósulhatna meg.

Bruce Douglas szoftverfejlesztés és szolgáltatás üzletágvezető alelnöke a cég tájékoztatása szerint kijelentette: az Itronaz új kutatás-fejlesztési központ megnyitásával tovább erősíti jelenlétét Magyarországon. A budapesti irodájában dolgozó szoftverfejlesztő csapat az energiaipar jövőjének formálásában vehet részt. Kiemelte, hogy Magyarország világszerte ismert a magasan képzett, nagy tudású munkavállalóiról, akik az információtechnológia területén különösen nagy elismerést szereztek. 

Az Itron a világ több mint 100 országában csaknem 8000 alkalmazottat foglalkoztat, éves árbevétele eléri a 2 milliárd dollárt. A szoftverszolgáltatásokban és smart city fejlesztésekben is piacvezető vállalat csaknem ezer bejegyzett vagy bejegyzés alatt álló szabadalommal rendelkezik.

Forrás: MTI