Tatabányán átadta új gyárát a Becton Dickinson

2017. október 19. Beruházás | Gyógyszeripar

A tatabányai ipari parkban október 19-én átadta új gyárát az amerikai Becton, Dickinson and Company (BD) globális orvostechnológiai vállalat.

– A 6 milliárd forintos beruházással épült üzemben gyógyászati termékek előállításához szükséges immunológiai és sejtbiológiai kutatási reagenseket gyártanak. A részben európai uniós forrásból, részben egyedi kormánydöntésen alapuló támogatással megvalósult beruházás 107 új munkahelyet teremtett. Az állások több mint fele a biológia, biokémia, valamint gyártás területén szerzett egyetemi, vagy posztgraduális végzettséget igényel – mondta Roland Goette, a létesítmény átadása előtt a társaság Európáért és Afrikáért felelős alelnöke.

– Célkitűzésem, hogy növekedjen az amerikai cégek magyarországi befektetési hajlandósága. Cégeink ideális befektetési környezetként tekintenek Magyarországra – fogalmazott köszöntőjében az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. David Kostelancik hozzátette, az amerikai nagykövetség szerencsésnek mondhatja magát a magyar kormány partnereként, amely elkötelezett a vállalkozások letelepítésében és sikeressé tételében.

Az ügyvivő emlékeztetett, hogy a 2 ország közötti kereskedelmi forgalom évente 8 milliárd dollár. Az amerikai vállalatok csaknem 100 000 embernek adnak munkát és ezzel az Amerikai Egyesült Államok a legnagyobb, nem európai befektető Magyarországon.

– Lehetnek közöttünk viták, de ha az innovációról van szó, ha be kell lépnünk a versenybe, ha eredményt kell hozni, akkor a vitákat félre lehet tenni – jegyezte meg Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár.
Antony Kushner, a Becton Dickinson Bioscience gyártásért felelős elnöke kiemelte, a 10 500 m2-es üzem 2018-ban éri el teljes kapacitását, ekkor 8000 különféle terméket állít elő.

A beruházással megvalósult létszámbővüléssel együtt a vállalat tatabányai érdekeltsége összesen több mint 700 embert foglalkoztat, ezzel a BD egyik legnagyobb gyárává lépett elő a világon.

A Becton Dickinson 2016 novemberében jelentette be, hogy további 34 milliárd forintos beruházással bővíti tatabányai üzemét, amelyhez a kormány 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad. A fejlesztéssel az előre tölthető fecskendőket és műanyag biztonsági eszközöket gyártó üzem kapacitását bővítik, 219 új munkahelyet teremtve. A bővítés várhatóan 3 évet vesz igénybe.

A BD 2008 óta van jelen Magyarországon, az első, üvegfecskendőket gyártó üzemüket 2010 áprilisában adták át Tatabányán. A vállalat a reagensek most induló gyártása mellett gyógyszergyártó, valamint biotechnológiai cégek számára gyárt és exportál előretölthető fecskendőket.

A nyilvános cégadatok szerint a Becton Dickinson Hungary Kft. a 2016. szeptember 30-án végződő üzleti évében közel ötmilliárd forint mérleg szerinti eredményt ért el. Osztalék fizetésére nem került sor, az eredmény a társaság eredménytartalékába került.

A vállalat 2015-ben 17,6 milliárd, 2016-ban 25 milliárd forint árbevételt ért el, az összeg 90%-a mindkét évben exportból származott.

A társaság gyógyászati eszközöket, műszerrendszereket és reagenseket fejlesztő, gyártó és forgalmazó globális orvostechnológiai cég. Az 1897-ben alapított vállalat székhelye Amerikában, a New Jersey állambeli Franklin Lakes-ben található, mintegy 45 000 embert foglalkoztatnak a világ 50 országában.

Forrás: MTI