Az Élelmezési világnap adománykonvoja

2017. október 16. Gazdaság | FMCG

Tizenkilenc részt vevő cég a 12. Magyar Élelmiszerbank-FAO közös adománykonvojban, amely Budapesten keresztülhaladva hívta fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás és az éhezés kettősének ellentmondásosságára.

Teherautók sora haladt át Budapest történelmi belvárosán ma délelőtt az Élelmezési világnap alkalmából. A teherautók 30 tonna élelmiszeradományt szállítottak, élelmiszeripari, kereskedelmi cégek jóvoltából, amit rászoruló családok kapnak.

Ez már a 12. év, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel összefogva ezzel az akcióval hívja fel a figyelmet az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és az éhezésre. Szomorú aktualitást ad a 2017-es adománykonvojnak, amiről a FAO a közelmúltban adott hírt, hogy több évtized javuló tendenciája után az éhezők száma ismét nőtt.

– A migráció kiváltó okai és hatásai szorosan kapcsolódnak a FAO fő küldetéséhez, az éhezés felszámolásához, a vidéken élők életszínvonalának javításához és a természeti erőforrásokkal való fenntartható bánásmódhoz. A vidék ellenálló képességének javításában szerzett tapasztalatából fakadóan a FAO-nak fontos szerepe van a vidéki elvándorlás csökkentésében – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, valamint Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője a Hősök terén, utalva az Élelmezési Világnap idei témájára.

– Az Élelmiszerbank nagyon fontosnak tartja, hogy az Élelmezési világnap kapcsán minél többek figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlás és éhínség nyomasztó kettősségére. Fontos számunkra ugyanakkor, hogy nagyon sok élelmiszeripari cég felismerte már: a pazarlás ellen csak közösen tehetünk. Erről is szól ez a nap, hogy megmutassuk, a kormányzat, a FAO, az élelmiszeripari, kereskedelmi cégek és az Élelmiszerbank összefogva tudnak változást hozni – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

A Konvojban számos cég képviseltette magát: AccorHotels Magyarország, Adnio Global Kft., Auchan Magyarország Kft., Bio-Fungi Kft., Bonafarm Zrt., Budapesti Nagybani Piac Zrt., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Gyermelyi Zrt., Kometa 99 Zrt., METRO Kereskedelmi Kft., Nestlé Hungária Kft., Numil Kft., Penny Market Kft., Rauch Hungária Kft., Sága Foods Zrt., Univer Product Zrt., Tesco-Global Áruházak Zrt., UNILEVER Hungary Ltd., Wiesbauer-Dunahús Kft.

A Földművelésügyi Minisztérium szintén partner ebben a törekvésben, ahogy az adománykonvojban is.

Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár az élelmezésbiztonság és a migráció közti szoros kapcsolatot hangsúlyozta, ami helyszíni megoldások bevezetését sürgeti. – A magyar agrártárca egyetért FAO-val abban, hogy helyben kell lehetőségeket biztosítani a fejlődő országok vidéki területein élők számára, hogy megtalálják megélhetésüket és ne kényszerüljenek lakóhelyük elhagyására. Támogatjuk azon kezdeményezéseket, amelyeknek célja, hogy a szegényebb, élelmiszerhiánnyal küzdő településeken a munkát és megélhetést biztosító mezőgazdasági fejlesztések által a helyi termelők és termékek kerüljenek előtérbe – tette hozzá az államtitkár.

A jelenleg megtermelt élelmiszer elég lenne földünk teljes lakosságának ellátására is, mégis, a FAO adatai szerint, minden kilencedik ember éhezik.

Október 16-án az Élelmezési világnapon a FAO 1945-ös alapítására emlékezünk, és ezzel arra a törekvésre, hogy a világon mindenki számára biztosítsuk a megfelelő és tápláló élelmet. Több mint 150 országban rendeznek programokat, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt.

Budapesten a nap egy kulturális eseménnyel zárul: a brit rendező Daniel Mulloy díjnyertes filmjének, a „HOME”-nak magyarországi premierjével, amit panelbeszélgetés követ a migráció, élelmezés és vidékfejlesztés összefüggéseiről.