Automatizált gyártósort avattak a székesfehérvári Garzon Bútornál

2017. október 11. Gyártás | Egyéb szektorok

Automatizált gyártósort avattak október 11-én a székesfehérvári Garzon Bútor Zrt.-nél; a két ütemben megvalósított 770 millió forintos beruházáshoz mintegy 350 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást kapott a cég.

Nagy Alajos, a Garzon cégcsoport tulajdonosa hangsúlyozta, hogy a fejlesztést az ipari forradalom 4.0 szellemében hajtották végre. A Homag automatizált gépsorainak köszönhetően az üzem termelékenysége a kétszeresére nőhet.

A cégvezető közölte, hogy a vállalat tavalyi, nem konszolidált árbevétele közel 5 milliárd forint volt, ennek közel egyharmada exportból származott. A társaság Németország, Ausztria és Anglia mellett a skandináv országokba és Romániába is szállít bútorokat.

Nagy Alajos megemlítette, hogy fő profiljuk az irodabútor, de egészségügyi és oktatási bútorokat, komplett szállodabelsőket is készítenek. Pár éven belül szeretnék elérni, hogy a Garzon cégcsoport még több lábon álljon, mint jelenleg, ennek érdekében erőteljes termékfejlesztésbe kezdenek, elindítják ingatlanfejlesztési üzletágukat és jelentős bérfejlesztést hajtanak végre. Megjegyezte, hogy a jövő hónapban indul a próbaüzem a Tolna megyei Tamásiban, ahol mintegy 10 emberrel lézeres lemezmegmunkálást, lemez élhajlítást, hegesztést fognak végezni.

A vezérigazgató elmondta, hogy a két Ginop-pályázatból komplett új technológiát telepítettek egyik, már meglévő üzemcsarnokukba. Beszereztek többek között 2 szabászgépet, 2 élzáró gépet, illetve fúró-megmunkáló gépeket.

A társaság összlétszáma 130, ebből a fizikai dolgozók létszáma 74. A vállalatot 1949-ben alapították Székesfehérvári Bútoripari Vállalatként, 1969-ben elkezdődött a házgyári lakásokhoz jól illeszkedő elemes bútorok gyártása.

A rendszerváltásra megerősödött az irodabútor szegmens is, de ekkor még a lakossági bútor részarány 70-80% volt. 1996-ra a lakossági bútorgyártás megszűnt.

A Garzon Bútor termékszerkezetében jelentős az irodabútorok aránya. Az elmúlt 4-5 évben egy nyertes tendernek köszönhetően 253 postafiókot rendeztek be Ausztriában, de referenciák között van több mint 100 hazai kórház, a Teve utcai ORFK székház, valamint a pécsi Kodály-központ is.

Egy Drezdában épülő 250 ágyas szállodába készítenek bútorokat, de a Szombathelyi Haladás új stadionjába is szállítanak berendezéseket.

Forrás: MTI