Újabb gyártócsarnok építését tervezi az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. Szombathelyen

2017. október 9. Gyártás | Autóipar

A szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. újabb 3500 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot építtet a közeljövőben, amelyben a célgépgyártást, a szerszámüzemet és a köríves rugógyártás egy részét kívánják elhelyezni – mondta el Szigeti Tibor, a cég ügyvezető igazgatója október 7-én az MTI-nek.

– Az átadással a régi csarnokban is lehetőség nyílik fejlesztésekre, bővíthetik a hőkezelő és a présüzemet is. A dinamikusan fejlődő célgépgyártás az LuK számára stratégiai fontosságú terület, terveik szerint jövőre egy új lendkerék szalagot és egy új kuplungtárcsa szalagot is építenek – emelte ki az ügyvezető, hozzátéve: a német Schaeffler-csoporthoz tartozó LuK-nál már több mint 15 éve zajlik saját termékfejlesztés, 2013-ban a fejlesztő részleget egy külön épületben helyezték el, amelyben 100-an dolgoznak új típusú lendkerekek és kuplungszerkezetek kifejlesztésén, tesztelésén. Emellett más részlegekben, például a köríves rugógyártásnál is dolgoznak kisebb fejlesztői csoportok. A Szombathelyen kifejlesztett termékeket a Schaeffler világszinten hasznosítja.

Beszámolt arról is, hogy az LuK idén megvásárolt egy több mint 34 000 négyzetméteres földterületet, amelyen egy új munkavállalói parkolót kívánnak létesíteni, a jelenlegi parkoló helyén pedig 2018-ban egy 8000 négyzetméter alapterületű logisztikai bázis építését kezdik meg.

Az ügyvezető kitért arra, hogy a 3500 embert foglalkoztató kft. bekapcsolódott a szakképzésbe és a mérnökképzésbe is, 32 gépészmérnök hallgató duális képzésében vesznek részt az ELTE Savaria Egyetemi Központtal együttműködve.

A kft. a napokban ünnepelte alapításának 20. évfordulóját. A cég 1997-ben egy zöldmezős beruházásban felépített 7500 négyzetméter alapterületű csarnokban kezdte meg a munkát, ma pedig a gyártóterület már meghaladja a 75 000 négyzetmétert. Húsz év alatt megközelítőleg 120 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, fejlesztésekre.

Az LuK Savaria Kft. a multinacionális Schaeffler-csoport 75 gyára közül a negyedik legnagyobb, a világon minden 10. új autóba Szombathelyen gyártott kuplungot építenek be. Tavaly év végéig 88,5 millió kuplungot, 100 millió kuplungtárcsát, 37,5 millió kéttömegű lendítőkereket, 3,1 millió duplakuplungot és 13,2 millió kuplung kinyomó rendszert gyártottak az ügyvezető tájékoztatása szerint.

A vállalat nettó árbevétele 2016-ban 246,2 milliárd forint volt, 2017-ben pedig 266 milliárd forint körül alakul. Adózás utáni eredményük 2016-ban 13,7 milliárd forint volt, 2017-ben pedig 17,3 milliárd forint körüli nyereségre számítanak.

Forrás: MTI