Új intermodális terminál Csepelen

2017. június 15. Logisztika | Egyéb szektorok

Június 14-én átadták a német Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) magyar leányvállalata, a Metrans Kft., új, 50 millió eurós beruházással megvalósult intermodális terminálját Csepelen, ami a cég 4. szárazföldi csomópontja, és egyben 10. terminálja.

– A vasúti és közúti fuvarozást kombináló új, 165 000 m2-es terminál stratégiailag kiemelten fontos a vállalatnak. A konténeres szállítás területén jelentős előrelépést jelent a fejlesztés, amely fontos közlekedési csomópontban van. A beruházás kevesebb, mint két év alatt elkészült – mondta Angela Titzrath, a Hamburger Hafen und Logistik AG elnöke.

A csoport tavaly 390 millió euró árbevételt ért el, a cégnek 60 saját mozdonya van, és 2400 vasúti kocsija. Hosszú távon gondolkodnak Magyarországon, az ország kiváló infrastruktúrával rendelkezik, benne a Duna kiemelt része az európai szállítási utaknak. A csepeli terminál az észak-európai kikötők és Délkelet-Európa fontos közlekedési útvonalainak metszéspontjában van.

Kiss Péter, a Metrans Danubia Kft. vezérigazgatója hozzátette: ez a cég 10. terminálja és új logisztikai bázisa, ami összeköti Magyarországot a mediterrán térség kikötőivel. A terminál a közúti forgalom vasútra terelésében fontos szerepet játszik. A beruházás első ütemét követően további fejlesztéseket terveznek.

Csepelen 6 vágányon rakják át az árut, és 2 vágányon jutnak az üres konténerek a tárolóba. Jelenleg a Metrans évi 170 000 konténerforgalmat bonyolít Magyarországon, ez a volumen a beruházás eredményeképpen 250 000-re emelkedik, valamint az új terminálon havi 250 vonatot képesek kezelni. A cég tervei között szerepel a trimodális szállítás megteremtése, hogy a Dunát is bekapcsolják a konténerszállításba a vasúti és közúti modalitás mellett. A 165 000 m2-es új terminálon konténerjavítást, illetve hűtőkonténerek tárolását is vállalják. A dolgozók létszáma első ütemben 200 fővel bővül, ebből 180-an már munkába álltak. A Metrans csoportszinten 1500 dolgozót foglalkoztat. A cégnek a csepeli mellett Prágában, Ceská Trebovában és Dunajska Stredaban vannak hasonló szárazföldi csomópontjai.