Ipari parkokat fejlesztenek Bonyhádon, Tamásiban és Kaposvárott

2017. június 12. Beruházás | Egyéb szektorok

Több ipari parkban is fejlesztések indulnak az év folyamán Somogy és Tolna megyében. A bonyhádi és tamási ipari parkban összességében több mint félmilliárd forintos beruházás kezdődik, míg Kaposvárott összességében 1,2 milliárd forintot fordítanak a város négy iparterületének fejlesztésére.

– Több mint fél milliárd forintos beruházással fejlesztik, illetve bővítik a tamási és a bonyhádi ipari parkot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával. Bonyhádon 300 millió forintos TOP-forrásból 3,4 hektárral bővítik a völgységi ipari parkot, a területen egy 4000 négyzetméteres üzemcsarnokot építenek – mondta Futár Rajmund, a Völgységi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– A csarnokban a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó Schäfer-Oesterle Kft. bővíti tevékenységét. A 180 embert foglalkoztató cég a tervek szerint két lépésben 50-50 fővel növeli létszámát, a német többségi tulajdonos a teljes gyártás Bonyhádra telepítését tervezi – tette hozzá. A 21,7 hektáros völgységi ipari parkban jelenleg 16 vállalkozásnál 604-en dolgoznak, az új csarnok építése a tervek szerint még az idén elkezdődik.

– Tamásiban a város északi iparterületén 248 millió forintos támogatással utat építenek és újítanak fel, valamint egy transzformátorállomást hoznak létre, ezzel segítve az ott működő és a betelepülő vállalkozásokat – közölte Hamar Zita, az önkormányzat beruházási és intézményműködtetési irodájának vezetője.  – A 101 hektáros területre, ahol jelenleg 26 vállalkozás több mint ezer embernek ad munkát, várhatóan két autóipari alkatrészgyártó és egy asztalos üzem települ be, az ott működő Philips Lighting Hungary Kft. pedig bővítést tervez – mondta.

Újabb iparterületek közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése kezdődik Kaposváron, a Videoton Ipari Parkban 185 millió forintot, a Közép-északnyugati Ipari Parkban 216 milliót fordítanak beruházásra jövő januárig. Az európai uniós támogatásból finanszírozott munkálatok révén egyebek mellett könnyebb lesz a telephelyek megközelítése, Kaposvár pedig vonzóbbá válik a telephelyek létesítését tervező vállalkozások számára. A somogyi megyeszékhelyen négy ipari park működik mintegy 200 vállalkozással, a város korszerűsítésükre 1,2 milliárd forintot szán a Kaposvár egykori polgármesteréről, a Németh Istvánról elnevezett, 171 milliárd forintos, 2020-ig tartó fejlesztési programjának részeként.

MTI