Fejlesztés a Sapa Profiles Kft.-nél

2014. december 16. Beruházás | Egyéb szektorok

Több mint 2 milliárd forintos, 6,9 millió eurós innovációs fejlesztés eredményeként a Sapa Profiles Kft. székesfehérvári gyárában autóipari igényeket kielégítő alumínium présgépet és precíziós megmunkáló gépeket állított üzembe – adta hírül a vállalat december 16-án.

– A pályázati támogatás 2,8 millió euró (több mint 845 millió forint) volt. A beruházásnak köszönhetően ma már a lehető legmodernebb gépekkel dolgoznak, így olyan nagy gyártók közvetlen alkatrész beszállítói lehetnek, mint az Audi, a Ford, a Jaguar vagy a BMW – mondta Frank Lepema, a Sapa megmunkáló üzemének ügyvezető igazgatója a projekt keddi záró rendezvényén.

– A cég jövőbeni sikere egyértelműen a kutatás-fejlesztésen múlik. Szerinte mindezt jól mutatja, hogy a K+F csoportjuk nem a mai autókhoz tervez alumínium alkatrészeket, hanem a 2018-2020-ban piacra kerülő autómodellekhez. Bármilyen alumíniumötvözetet és –terméket képesek ma már előállítani, amire az autóiparnak szüksége van – tette hozzá Frank Lepema.

– Korábban évi 70 000 tonna préselt alumínium terméket állítottak elő, aminek mindössze 17%-át (12 000 tonna) gyártották a járműiparnak. Idén 17 000 tonnát gyártottak és jövőre már 22 000 tonnát fognak előállítani – fogalmazott Hartwin Hagen a présmű ügyvezető igazgatója.

A növekvő igényekhez új sajtológépre volt szükség, amit a projekt keretében helyeztek üzembe. A présgép 500 fokra melegített alumíniumtuskókat nagy erővel, 3500 tonnával keresztülnyom egy formázóeszközön, amely megadja a végtermék formáját.

A Sapa Profiles Kft. az Alcoa-Köfém Kft. présmű üzletágának 2007 februárjában történt kiszervezésével kezdődött, a Présmű Alba Kft. megalapításával indult el. 2009-re vált 100%-os tulajdonossá az Orkla csoporthoz tartozó, svéd érdekeltségű Sapa Holding AB.

A cég jelenleg több mint 1100 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon.

MTI