Vattaüzemet avattak Bátorban

2014. február 6. Beruházás | FMCG

Vattakészítő üzemet létesített az Európa Partner Kft. a Heves megyei Bátorban mintegy 142 millió forintos beruházással. A 34 új munkahelyet teremtő létesítményt február 5-én avatta fel Horváth László, a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő.

Amint a budapesti székhelyű családi vállalkozást képviselő Csordás György elmondta, az egykori bátori hűtőházban kialakított üzem február 5-én már megkezdte a termelést. A beruházáshoz munkahelyteremtő pályázaton közel 77 millió forintot nyertek el, míg a versenyképes, elsősorban háztartási és kozmetikai vattaalapú termékeket előállító berendezésekre 30 millió forintot fordítottak. Hozzátette: termékeiket belföldi, illetve uniós piacra szállítják. Február végétől a 34 helybeli, illetve környékbeli alkalmazott már 2 műszakban folytatja a termelést. Késztermékekből havi 40 tonnát állítanak elő, de havonta 100 tonnányi másodlagos alapanyagot is feldolgoznak. Igény esetén  több mint duplájára tudják növelni a kapacitást.

Horváth László köszöntőjében rámutatott: a beruházás jelentős lépés a munkanélküliség megszüntetése felé a mintegy 430 lelkes Bátorban. Kiemelte, hogy a kormány által az utóbbi években elsősorban a kis- és középvállalkozások részére biztosított 10 milliárd forintos foglalkoztatási alapból most Bátorba közel 77 millió forint jutott. Szavai szerint az üzemben alkalmazott zárt technológia a természeti értékekre is ügyel: a keletkezett hulladékot, a cellulózt fűtésre használják fel. A kormánymegbízott kitért rá, hogy a település önkormányzata tiszta lappal várhatta a beruházó céget, miután a kormány közel 10 millió forintnyi adósságot vállalt át Bátortól.

Az Európa Partner Kft. képviselőjének tájékoztatása szerint a különféle fogyasztási cikkek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó cég 2006-ban jött létre. 2012-ben 300 millió, egy évre rá pedig 360 millió forintos bevételt könyveltek el. Nyereségük 5-10 millió forint között alakult. Csordás György hozzátette: a bátori üzem beindulásával az idén mintegy 500 millió forintos bevételre számítanak.

MTI