Archívum: Minden rakathely számít

2021. május 17. | Logisztika | Gyógyszeripar

A Béres Gyógyszergyár Zrt. a közelmúltban korszerűsítette meglévő raktárait, amelyhez a Jungheinrich Hungária Kft. szállította a komplett megoldást. Erről beszélgettünk Kellner Máriával és Somogyi Attilával, a két cég vezető szakembereivel.

Supply Chain Monitor: Miért vált szükségessé a raktárak átalakítása a Béres Gyógyszergyár Zrt.-nél a múlt évben?
Kellner Mária, a Béres Gyógyszergyár Zrt. ellátási lánc igazgatója: A Béres Gyógyszergyár Zrt. növekedési stratégiájának természetes velejárója, hogy nem csak gyártási, hanem raktározási kapacitásainkat is időről időre bővítenünk kell. A Budapesti Műszaki Egyetem munkatársaival készített hosszú távú telephelyfejlesztési koncepciónk kapcsán felmerült, hogy a 2006-ban átadott késztermékraktárunk, valamint a 2015-ben elkészült, elsősorban alap- és csomagolóanyag tárolására használt vegyes raktárunk kapacitását hogyan lehetne rövid távon jelentősen növelni. A javaslat szerint leginkább a szűkfolyosós raktártechnológia jelenthette a költséghatékony megoldást. A lehetséges szállítók közül a Jungheinrich Hungária Kft. ajánlata volt a legkedvezőbb megoldás ár/érték arányban, és ezzel a technológiával a tárhelyeink számát több mint 500, illetve 300 raklappal tudtuk megnövelni a két raktárban.

A projektben részt vettek (balról jobbra): Kellner Mária (Béres Gyógyszergyár Zrt.), Somogyi Attila (Jungheinrich Hungária Kft.), Bóna Krisztián (Budapesti Műszaki Egyetem, ALRT), Zupán András (Jungheinrich Hungária Kft.), Vresics József (Béres Gyógyszergyár Zrt.) és Budainé Nagy Erzsébet (Béres Gyógyszergyár Zrt. – jobboldali fotó)

Milyen alapkoncepció mentén alakították át a már meglévő raktári területeket és hogyan zajlott a tervezés fázisa? 
Kellner Mária: A koncepció kialakításánál különválasztottuk a rövid-, közép- és hosszú távú feladatokat. Mielőtt belekezdtünk a rövidtávú problémák megoldásába, a szolnoki telephelyünkre vonatkozó teljes körű stratégiai fejlesztési tervet dolgoztunk ki, és ebben hosszú távra rögzítettük a szolnoki üzemfejlesztésekkel együtt a raktárfejlesztési terveinket is. A meglévő raktárak technológiai tervezése során arra törekedtünk, hogy a fejlesztés összhangban legyen a stratégiai fejlesztési tervünkkel, továbbá a fejlesztés eredményeképpen az elmúlt időszakban folyamatossá vált tárolási kapacitáshiány megszüntetésére is megfelelő megoldást találjunk. A tervezés során egyértelműen látszott, hogy rövid távon az elsődleges cél a tárolási kapacitás lehető legnagyobb mértékű bővítése kell, hogy legyen, de a meglévő raktáraknak közép- és hosszú távon akkor is működniük kell, ha a közeljövőben további raktárfejlesztést is sikerül megvalósítani, melynek során modern, magas automatizáltsági szintű raktárt szeretnénk létrehozni. Mindezek alapján döntöttünk úgy, hogy a tervezésbe külsős szakértőként bevonjuk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékét (ALRT), melynek munkatársai korábban, a telephelyi fejlesztési terv kidolgozásában is részt vettek. Az ALRT-vel közösen a rövid távú probléma és az elérhető technológiák elemzése után született meg a meglévő raktárainkra vonatkozó technológiai fejlesztési terv.

Milyen technológia került kiválasztásra?
Késztermék raktár átalakítás utánKellner Mária: A technológia kiválasztása során a raktárépület kialakítása jelentette a legnagyobb problémát, amivel szembekerültünk, ugyanis a jelenlegi raktárépületeink tolóoszlopos targoncával kiszolgált raklapállványos, kézi komissiózású technológiára voltak optimalizálva. A raktár technológiai fejlesztésekor a meglévő épületszerkezet adottságait figyelembe véve, annak lényeges módosítása nélkül, csupán az anyagmozgatási és tárolási technológia korszerűsítésére fókuszáltunk. A lehetséges technológiai variációk elemzése után kiderült, hogy a körülmények alapján egy szűkfolyosós technológia bevezetése lehet a legkedvezőbb megoldás. Az új technológiával lehetővé vált a tárolási kapacitásunk 45%-kal való növelése.

Hogyan zajlott a beszállítók kiválasztása?
Kellner Mária: Az ALRT-vel közösen megalkotott technológiai tervvel kerestük fel a Magyarországon meghatározó szerepet betöltő, állványrendszert és gépeket egyaránt szállítani képes cégeket, így a Jungheinrich Hungária Kft.-t is. A beérkezett ajánlatokat a kiértékelést követően pontoztuk, és a pontozásnál a legjobb ár/érték arányú pályázatot kerestük. A kiértékelés során, az ajánlati értéken túlmenően fontos szempontot képviselt többek közt a helykihasználás, a szállítási határidő, a szervizháttér stb. Tehát a raktártechnológiánk korszerűsítéséhez komplex megoldási lehetőséget biztosítani képes beszállító partnert kerestünk, és a pontozási rendszerben a Jungheinrich ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek. Korábban a Jungheinrich termékei csak korlátozottan voltak megtalálhatóak a Béres Gyógyszergyár eszközparkjában, de ettől függetlenül tisztában voltunk az általuk kínált eszközök magas minőségi színvonalával, ezért is emelném ki az értékelési szempontok közül a vitathatatlanul magas minőségi színvonalat, a szállítás gyorsaságát vagy akár a magyarországi szervizhátteret.

Milyen megoldást dolgozott ki a Jungheinrich Hungária Kft.?
Az új állványrendszert az EKX 412 szűkfolyosós raktári felrakógép fogja kiszolgálniSomogyi Attila, a Jungheinrich Hungária Kft. értékesítési vezetője: A Béres Zrt. és az ALRT közös munkájának köszönhetően már „könnyű” dolgunk volt, hiszen nagyon pontosan meg tudták fogalmazni az elvárásaikat és az általuk ehhez beszerezni kívánt technológiákat. Azért szükség volt némi kreativitásra a kollégáim részéről is. Keskenyfolyosós, de sínes megvezetésű állványrendszer került kialakításra, mert így tudtuk a gépeknek a lehető legkevesebb folyosóméretet kialakítani. Szükség volt egy anyagmozgató pályára az egyik raktár teljes hosszában, hogy a kiszállításhoz közlekedve a rakatok ne keresztezzék a keskenyfolyosós raktári gépek útvonalát. Úgy, hogy ezzel egy lehetséges rakathelyet se veszítsünk konzolos átadópozíciókat használtunk az állványok végén a további térnyerés érdekében, valamint Li-ion technológiájú gépeket. Ezek mindenképpen hatékonyabbak a több műszakos felhasználás esetén, fenntarthatóbbak és környezetkímélőbbek a hagyományos akkumulátorral működő gépeknél, és nem utolsósorban nem igényelnek külön töltőterületet, töltőhelyiséget.

Hogyan alakították ki a raktárakat?
Kellner Mária: Az alap- és csomagolóanyag raktárról, azaz a vegyes raktárról elmondható, hogy plusz 342 tárhelynövekményt sikerült elérnünk. A fejlesztés során a korábban alkalmazott Laune állványelemeket megtartottuk és kiegészítettük a Jungheinrich állványelemeivel. A raktárban az egységrakományok tömege és a sokféle raklap mérete miatt mechanikus megvezetésű EKX 412 komissiózó magasraktári targonca dolgozik. A tervezés eredményei alapján, valamint a Jungheinrich tapasztalata szerint is állítható, hogy a tárolótéri operációkat egy EKX 412 gép vélhetően képes lesz kiszolgálni. A késztermékraktár esetében a fejlesztés után kialakított tárolótérben plusz 568 egységrakományt lehet raktározni. A fejlesztés során a korábbi állványelemek teljes egészében elbontásra kerültek és a raktárat új állványelemekkel rendeztük be. Ebben a raktárban két mechanikusan megvezetett EKX 410-es gép hajtja végre az anyagmozgatási feladatokat. A szűkfolyosós gépek mellett a tárolótéren helyet kapott egy gravitációs görgős pálya is, amelyen 26 darab egységrakomány tárolható és mozgatható a kiszállítás irányába.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a raktárkorszerűsítés során?
A gravitációs görgős pálya a raktár teljes hosszában továbbítja a rakatokat a kiszállításraSomogyi Attila: Ahogy a kollégáim megfogalmazták: „minden rakathelyért ment a harc”. Lényegében egy más technológiára tervezett, már meglévő épületben kellett új kapacitásnövelő technológiákat kialakítani. A technológia építése, beüzemelése közben a vegyes raktár végig működött. Sorról-sorra ürítették ki az állványzatot és ezt telepítettük át, illetve egészítettük ki, majd azonnal bele is költöztek. Mindeközben a szükséges építészeti és gépészeti átalakítások is zajlottak. Ez komoly szervezést és kiemelkedő alkalmazkodást igényelt az összes együttműködőtől.

Hogyan értékelik a beruházást és annak eddig elért eredményeit?
Kellner Mária: A beruházással kapcsolatos tapasztalataink összeségében pozitívnak tekinthetők, bár a véleményem megfogalmazására kizárólag a késztermékraktári tapasztalatainkat tudom alapul venni, mert a vegyes raktár átalakítása áprilisban fejeződött be. Egy ilyen mértékű váltás esetén komoly informatikai, szervezeti, munkaszervezési és folyamatbeli változtatásokat is végre kellett hajtanunk, illetve bizonyos változtatások még most is folyamatban vannak. Az átalakított raktárakban a folyamataink felgyorsultak, és még további pozitív javulás várható ebben a tekintetben, ahogy a kollégáim egyre nagyobb rutinra és magabiztosságra tesznek szert. Véleményem szerint az átalakítás hatására lesznek még új kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk, de egy dolog biztos: a technológia hardveroldala működni fog – eddig nem okozott és nem is fog csalódást okozni.

A késztermékraktárban két mechanikusan megvezetett EKX 410 felrakógép végzi a feladatokatSomogyi Attila: Szeretjük a kihívásokat és örülünk, ha partnereink elismerik termékeink ár/érték arányát. Igyekszünk ezt a szolgáltatásaink folyamatosan magas színvonalon tartásával is kiérdemelni. Számunkra az ilyen és ehhez hasonló projektek nem csak a megvalósulásukig fontosak. Ez a projekt is csaknem 8 hónapig tartott a fentiek okán. Közben pedig még egy olyan szolgáltatásunkat is „be tudtuk mutatni” a Béres Zrt.-nek, amelynek keretében rövidtávú bérletben biztosítottunk áthidaló gépet egy meghibásodott – nem Jungheinrich márkájú – gépük helyett. De ide tartozik a kiemelkedő színvonalú szervizszolgáltatásunk is, aminek köszönhetően partnerünk érezheti, hogy „nem engedjük el a kezét” csak azért, mert kiegyenlítette egy projekt végszámláját. A Béres Gyógyszergyár Zrt. és kollégái pedig példamutató, komoly partnernek mutatkoztak ebben a projektben is.

Mi a jövő útja a Béres Gyógyszergyár Zrt. raktártechnológiai fejlesztései kapcsán?
Kellner Mária: Mint említettem a jelenlegi technológiai fejlesztés és átalakítás is része a hosszú távú telephelyfejlesztési stratégiánknak és tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi raktáraink, illetve a raktározási tevékenységünk a jövőben újabb kihívások elé fognak állítani bennünket. A hosszú távú stratégiában rögzített célok elérése érdekében haladunk tovább a fejlesztés útján, így a következő lépésben egy teljesen új épületben hozunk majd létre egy jóval magasabb automatizáltsági szintű késztermékraktárat, de a most átalakított késztermékraktár sem válik feleslegessé, sőt óriási szerepet kap az anyagraktáraknak a közeljövőben szükségessé váló tárolási kapacitás bővítésében és a vegyes raktár technológiai területeinek – árufogadó, árukiadó stb. – bővítésében is.

Jaubert Szilvia

Supply Chain Monitor
2021. május