Archívum: Negyed évszázad

2016. május 1. | Gyártás | Autóipar

A német Eckerle csoport 5 gyártóbázissal van jelen Magyarországon, és beruházásaival mintegy 1200 munkahelyet teremtett az elmúlt 25 év során.

  

Az Eckerle cégcsoport nemzetközi története 1968-ig nyúlik vissza, amikor családi vállalkozásként megalapították a németországi Baden tartományban, s az évek során a kezdeti lakatos műhelyből folyamatosan fejlődő, multinacionális vállalattá nőtte ki magát. Gyáregységeiben jelenleg 5 ország, közel 4000 dolgozója számára biztosít munkalehetőséget. Tevékenységei között az elektromotorok EC modul-, és szénkeferendszereinek tervezése, előállítása, komplex fröccsöntött, stancolt műanyag alkatrészek gyártása, manuális és automatizált gyártósorok fejlesztése, CNC megmunkálás, valamint ipari rendszerkomponensek értékesítése is megtalálható.

A fejlődés lépcsői

Hubina Péter, az Eckerle Industrie Kft. cégvezetője– Vállalatunk 1991-ben telepedett meg Magyarországon. Kiskőrösi telephelyünkön kezdetben többnyire szénkeféket gyártottunk, néhány évvel később azonban automatizálási rendszerek tervezésével és kivitelezésével, valamint – egyéb szakterületeinket kiszolgáló gyártási háttérként – CNC fémmegmunkálással bővült tevékenységünk. Időközben számos automatizálási komponensgyártó magyarországi képviseletét is felvállaltuk, majd 2006-ban megalapítottuk az AE Plast Kft.-t a Hans Arnold GmbH és az Eckerle társas vállalkozásaként, melynek fő profi lja a műanyag fröccsöntés. Az elmúlt években, a Császártöltésen található üzemünkben megkezdtük a stancolt fém, valamint műanyag alkatrészek gyártását is. Az Eckerle csoport magyarországi leányvállalatánál 2008-ban két külön üzletág, az Automotive és az Industrie jött létre azzal a céllal, hogy a szériagyártási és a termék-, valamint folyamatfejlesztési tevékenységek irányítása megfelelően elhatárolt legyen – mondta Hubina Péter, az Eckerle Industrie Kft. cégvezetője, aki az Eckerle cégcsoport automatizálási területének európai vezetőjeként a magyarországi, a németországi, valamint a romániai gyárak irányításáért is felelős.

Bővülő gyárak, növekvő létszám

Az idén alapításának 25. évfordulóját ünneplő Eckerle kiskőrösi üzeme mellett ma már Császártöltésen, Bólyon és Zalaegerszegen is találhatók üzemegységek, amelyek összesen mintegy 1200 főt foglalkoztatnak, s ez az Eckerle cégcsoport nemzetközi munkavállalói létszámának több mint egyharmadát teszi ki. A dinamikus hazai fejlődésnek köszönhetően 2016-ban fejlesztések és átcsoportosítások történtek, illetve várhatók a hazai telephelyeken. Ennek egyik, már megvalósult eleme az, hogy a Baranya-megyei Bólyon végzett műanyagfröccsöntő tevékenység új, és a korábbinál nagyobb gyárépületbe költözik, amelyben – a már meglévő, áttelepített gépparkot kiegészítve – 60 újabb, korszerű berendezés kap helyet, és kezdi meg a termelést 3 műszakban.

– Az idei évre tervezett 20%-os forgalomnövekedést 15%-os hazai létszámbővítéssel tervezzük elérni. Ez megközelítőleg 300 munkavállaló felvételét jelenti a következő két évben. A pozíciók egy részét a duális szakképzésben részt vevő gyakornokainkkal fogjuk feltölteni – jegyezte meg Hubina Péter.

SzM

Supply Chain Monitor
2016. május