Archívum: Intelligens szenzorok

2016. május 1. | Gyártás | Elektronikai ipar

Az Ipar 4.0 koncepció, vagy más elnevezéssel az új ipari forradalom „frontharcosai” az intelligens érzékelők, amelyek páratlan lehetőségeket teremtenek az ellátási láncok hatékonyabbá tételében. Erről beszélgettünk Simovics Tamással, a globális piacvezető szenzorgyártó SICK GmbH magyarországi értékesítési vezetőjével.

Supply Chain Monitor: Milyen fejlődési trendek érzékelhetők a szenzortechnikában?

Simovics Tamás, a SICK GmbH magyarországi értékesítési vezetőjeSimovics Tamás: Az elektronikai, az optikai, valamint a hardveres és szoftveres informatikai vívmányok a szenzorokban „találkoznak”, olyan intelligens megoldásokat alkotva, amelyekkel még a legapróbb vagy elképesztően gyorsan mozgó alkatrészek is ellenőrizhetők, megmérhetők, számolhatók, és ez igaz a távolságokra, kontúrokra, formára, sebességre, állagra, színre, valamint még számos más paraméterre és tulajdonságra. A pontos adatokból a másodperc tört része alatt keletkezik „instant”, operatív célokat szolgáló vagy éppen stratégiai döntéseket megalapozó információ. Az innovatív megoldások a szenzortechnikát új alkalmazási területekre is „becsempészik”, így például napjainkban már általánosnak mondható a gépjárművek gyártásközi – a hegesztéstől a végszerelésig RFID technológiával történő – azonosítása (Body ID), vagy az elektronikai iparban a PCB gyártás során a beültetésre kerülő alkatrészek és csatlakozásuk szerelés előtti optikai vizsgálata (Pin Inspector), továbbá mind több kiemelt objektumot védenek lézerszkennerekkel. Az élelmiszer- és gyógyszeriparban pedig a szenzorok teljesítik a jogszabályok által előírt jelölések és adatok meglétének ellenőrzését.

Milyen megoldásokkal van jelen a szenzortechnikai piacon a SICK?

Kínálatunk az induktív érzékelőktől a komplex balesetvédelmi rendszereken, automatikus azonosítás- és méréstechnológián, illetve a folyamatműszerezésen át a komplex logisztikai rendszermegoldásokig terjed. Termékeink és rendszereink kapcsán érdemes tudni, hogy a felhasználás helye vagy célja függvényében változhat funkciójuk, illetve egy megoldás akár több célt is szolgálhat. Példaként említhetem biztonságtechnikai eszközeinket, amelyek amellett, hogy védenek a balesetektől, a termelékenység növelését is segítik. A minőség-ellenőrzési céllal használt megoldások pedig egyúttal a selejtképződést is csökkenthetik vagy megszüntethetik, és lehetővé teszik a gyártási vagy logisztikai hibák kiszűrését, illetve korrigálását. Ami a SICK-et vezető szenzortechnikai gyártóvá tette, és egyértelműen megkülönbözteti a piacon, az a kedvező ár-érték arány, valamint a lokális képviseletek. Esetünkben a magyarországi mérnökcsapatunk szakmai tudása az ügyfeleknél hozzáadott értékként jelenik meg, s ha szenzortechnikai kérdésről van szó, akkor számíthatnak támogatásunkra.

Mely ágazatok a SICK-megoldások elsődleges felhasználói?

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az életnek nincs olyan területe, ahol ne találkozhatnánk SICK-termékekkel. A gépektől, termelőberendezésektől kezdve a bonyolult, automatizált gyártási rendszereken, közlekedéstechnikai és logisztikai alkalmazásokon, biztonságtechnikai megoldásokon át az élettudományokhoz kapcsolódó eszközökig mindenhol jelen vagyunk eszközeinkkel. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyetlen főt foglalkoztató mérnöki fejlesztő cégek éppen úgy partnereink, mint a világ legnagyobb, százezreket foglalkoztató termelő vagy szolgáltató vállalatai. Magyarországon az ügyfélkör leképezi a hazai ipar és szolgáltatói szektor struktúráját. Partnereink között megtalálhatók az autóipari, elektronikai, élelmiszer-, illetve gyógyszeripari gyártók, és természetesen a logisztikai szolgáltatók, s számukra a lézertechnológiát alkalmazó eszközeink, kameráink, RFID megoldásaink önmagukban és rendszerbe szervezve is a hatékony árumozgás, a nyomonkövethetőség, a visszaellenőrizhetőség, illetve az adatgyűjtés alapjául szolgálnak. A SICK logisztikai rendszermegoldásaival – amelyek azonosítják, mérik és ellenőrzik a küldeményeket (DWS) – például a CEP-szegmensben nemcsak a kiszolgálás magas színvonalát, hanem a maximális profitszint elérését is biztosítani lehet.

Az Európai Unióban, így hazánkban is elsődleges a munkahelyi balesetbiztonság. Milyen megoldásokat kínálnak ezen a területen?

Az emberi élet védelme kiemelten fontos, és erre természetesen megvannak a megfelelő technológiáink, de nagy hangsúlyt fektetünk a vagyonvédelemre is, amely magában foglalja a termelőeszközök, berendezések, járművek, illetve a létesítmények és üzemi területek vagyonvédelmi szempontból történő felügyeletét. Hamarosan magyar nyelven is megjelentetjük a gépek biztonságtechnikájáról szóló, hiánypótlónak tekinthető kiadványunkat, amely áttekintést és biztos alapokat nyújt a téma felelőseinek a további beszélgetésekhez, a megfelelő balesetvédelmi koncepció kialakításához. Ezen tudásanyag lehetővé teszi, hogy kollégáink és partnereink egy nyelvet beszéljenek, amikor a gépek balesetvédelemének bonyolult és szerteágazó témája kerül megvitatásra.

Szabó

Supply Chain Monitor
2016. május