Átadták a komáromi hajókikötőt

Cimkék: beruházás gazdaság kikötő logisztika teherhajózás

December 12-én átadták a komáromi hajókikötőt, az eseményen Molnár Attila Komárom város polgármestere elmondta, hogy mindössze 4 hónap alatt valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében a kikötő intermodális kapacitás növelését célzó beruházás, 728 millió forintból.

A beruházáshoz 619 millió forint uniós és állami támogatást használtak fel.

– A kikötő területe logisztikai szempontból kiemelt jelentőségű, hiszen az autópálya közelsége, a vasúti pálya és rendező pályaudvar kialakítása lehetőséget nyújtott az intermodális rendszer kialakításához, a kikötő fejlesztéséhez – tette hozzá a polgármester. A fejlesztések nem csak a gazdaságos vízi szállítást teszik lehetővé, de kedveznek a személyszállító hajók kikötésének is, így a város bevételei az iparűzési adó mellett az idegenforgalmi jövedelmekkel is gyarapodhatnak.  

– A fejlesztéseknek köszönhetően a kikötői áruforgalom jelentős mértékben nőhet, akár a jelenlegi ötszörösére – mondta Kancz Csaba, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott.   

Komáromban a teherhajók rakodásának elősegítésére épített partfalat hoztak létre. Itt mobil kirakógéppel vagy daruval mozgatják az árut, mely szállítószalag-rendszeren át jut el a hajókból a teherautókba, vagy fordítva. A létesítmény megvédi a kikötőt a zajló jégtől és az uszadék fától is. A  kikötő további fejlesztése során a vasút lehetőségeinek kihasználása, a konténerforgalom beindítása, és olyan technológiai kiszolgáló tevékenység biztosítása, amely az alapkikötői tevékenységet is elősegíti. 

MTI

 

Keresés
Kövessen minket facebookon