Zuhannak az élelmiszerárak a FAO szerint

2015. szeptember 10. Gazdaság | FMCG

Augusztusban szinte az összes alapvető élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2%-os csökkenéssel az elmúlt 7 év csaknem legnagyobb esését produkálta – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptember 10-én.

A tájékoztatás szerint a bőséges készletek, az energiaárak zuhanása és a kínai gazdaság lassulása körüli aggodalmak miatt esett ekkorát az index, amely így 155,7 ponton állt augusztusban.

A FAO élelmiszerár-indexet a világszinten legfontosabb 5 élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.

A gabonaár index augusztusban 154,9 pontos átlagot ért el, ami majdnem 9%-kal alacsonyabb júliushoz képest és a legalacsonyabb érték 2009. március óta.     

A növényi olajok ára hasonló mértékű csökkenéssel szintén 6 és fél éves minimumán van. A nemzetközi pálmaolaj-piaci nehézségek, a gyengülő indiai és kínai kereslet és az ennek ellenére várhatóan növekvő termelés a fő mozgatórugók.
Jelentősen mérséklődött a tejpor, a sajt és a vaj ára is, ami hasonló mozgást generált a tejár-indexben. A 9%-os csökkenést szakértők főleg a kínai, közel-keleti és észak-afrikai piacokon érzékelhető kereslet-visszaeséssel magyarázzák.

A brazil reál dollárral szemben további leértékelődése is hozzájárult ahhoz, hogy a cukorért 10%-kal kevesebbet kell fizetni a világpiaci kereskedelemben. További fontos tényező, hogy India, a világ második legnagyobb cukor-előállító országa nagy export kapacitásokkal fog rendelkezni a következő szezonban.
Az alapvető élelmiszerek között egyetlen kivételként a hús árindexe maradt változatlan augusztusban az előző hónaphoz képest, az egy évvel ezelőtti árakhoz viszonyítva azonban 18%-kal alacsonyabb volt az index – írja a FAO.

A FAO legfrissebb becslése szerint a teljes gabonatermelés a 2015-ös szezonban eléri a 2540 millió tonnát, ami több mint a korábban megjelent adatok, de 21 millió tonnával kevesebb a tavalyi rekordévhez képest. Bőséges termés várható a szemes gabonák, búza és rizs esetében is – olvasható a tájékoztatásban.

MTI