Vitairatot tett közzé az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete

2013. június 20. Egyéb | Gyógyszeripar

Az innovatív gyógyszeriparról közreadott vitairat célja, hogy tényekkel bemutassák az iparág értékteremtő tevékenységét, a gazdaságban betöltött szerepét, és párbeszédet kezdeményezzenek a magas színvonalú egészségügyi ellátás érdekében – hangsúlyozta Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke június 19-én, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete „Az Innovatív gyógyszeripar magyarországi fenntarthatósága” címmel jelentette meg közpolitikai vitairatát. Jakab Zoltán kiemelte, hogy a betegségek kimenetelében, kezelésében jelentős, kedvező változások történtek az utóbbi időben. Az eredmények mögött az egymásra épülő innovációk húzódnak meg, ezért szeretnék elérni, hogy az innovatív gyógyszergyártás és a hozzá kapcsolódó kutatás-fejlesztés Magyarországon még inkább a prioritások közé kerüljön – mondta.

Takács Péter, az egyesület munkacsoportjának vezetője, a könyv formában is megjelent vitairat egyik szerzője, a kiadvány tartalmát ismertetve rámutatott arra, hogy egy új hatóanyagú készítmény előállítása a kutatástól a gyártásig akár 10 évet is igénybe vehet, költsége pedig 200 milliárd és 2500 milliárd forint közé tehető. A vezető szerint ez egyben cáfolata az innovatív gyógyszergyártók extraprofitjával kapcsolatos tévhiteknek is.

A kiadványban bemutatják az innovatív gyógyszergyártók magyar gazdaságban betöltött szerepét. Takács Péter példaként említette, hogy csak a klinikai vizsgálatok évente több tízmilliárd forint értéket képviselnek. A vitairatban egyebek között javasolja az egyesület, hogy a gyógyszeripari különadót célzottan forgassák vissza a gyógyszerfejlesztésbe, mivel ezzel segítenék a hazai biotechnológiai és gyógyszeripar bekerülését a nemzetközi tudományos életbe – emelte ki Takács Péter.

A vitairatot és a benne foglalt javaslatokat az egyesület honlapján is közzétették, a könyvet eljuttatják a döntéshozókhoz – mondta Jakab Zoltán. Az 1992-ben alapított Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete 25 kutatás- és fejlesztés-orientált gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon, amelyek értékben a hazai gyógyszerforgalom 60%-át adják.

MTI