Vérplazma-központ nyílt Pécsett

2016. május 20. Beruházás | Egyéb szektorok

Május 20-án megnyílt a Kedplasma Magyarország mintegy 300 millió forintos beruházással kialakított pécsi vérplazmaközpontja.

Az ünnepélyes átadón Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Pécs országgyűlési képviselője elmondta, hogy a két budapesti és a debreceni központ után a negyedik beruházás a nagy orvostudományi múlttal rendelkező baranyai megyeszékhelyen jött létre.

Az államtitkár szólt arról, hogy Magyarországon több ezer ember kap rendszeresen vérplazmából készült gyógyszerkészítményt.– A véradások országos adataiból kiderül, hogy a társadalmi szolidaritás működik Magyarországon – tette hozzá.

Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke a véradási hajlandóságra kitérve arról beszélt, hogy a magyar társadalom szolidaritási szintje duplája a nemzetközi átlagnak. A donoroknak köszönhetően az érintett betegek életminősége jelentősen javul.

– Az 1000 m2-es központ tervezését januárban kezdték meg, a beruházást április végén fejezték be. A pécsi létesítményben  tizenkét – orvosi és egészségügyi végzettséggel rendelkező – munkatárssal, illetve 15 úgynevezett plazmaferezis géppel dolgoznak – mondta el Komlódi Gabriella, a Kedplasma Magyarország üzletágvezetője.

Mint kifejtette, a plazmaferezis a véradás egyik speciális formája, amelyben a levett vért egy centrifuga plazmára és sejtes elemekre választja szét, az utóbbi komponenseket a zárt rendszerű eljárásnak köszönhetően a donor visszakapja.

– A plazmaadás kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a teljes véradás, ezért a jelenlegi szabályozás szerint háromnaponta adhatnak vérplazmát az önkéntesek – emelte ki Komlódi Gabriella.

A levett – szigorú laboratóriumi vizsgálatokon átesett – plazmát a Kedrion-csoport gödöllői egységében dolgozza fel a Humán Bioplazma, az abból előállított készítmények elsősorban a magyarországi páciensek ellátását szolgálják.

A Kedplasma Magyarország írásos összefoglalója felidézte: az Európa Tanács 2002-ben foglalt állást, hogy minden tagországnak önellátásra kell törekednie a vér és vérkészítmények esetében. Emlékeztettek arra, hogy Magyarországon 2005-ben indult el a Plazmaferezis Program, amelynek során önkéntes donoroktól gyűjtenek vérplazmát. Abból többféle életmentő gyógyszert állítanak elő, amelyeket többek között a veleszületett vérzékenység, veleszületett és szerzett immunhiányos betegségek, csontvelő- és szervátültetések, vérmérgezés, súlyos égési sérülések, autoimmun betegségek kezelésére használnak.

MTI