Változik az e-útdíj rendszer: erre kell figyelni február 9. után

2014. február 6. Egyéb | Egyéb szektorok

A tengelyszám-beállítást, az útdíj-adatszolgáltatást és a díjköteles szakaszok elszámolását is érintik az útdíjrendszer február 9-én életbe lépő változásai – hívta fel rá a figyelmet a WebEye Magyarország február 6-án kiadott sajtóközleményében.

Hazánk legnagyobb bevallási közreműködője, a WebEye Magyarország összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, és hogy mire érdemes figyelniük az úthasználóknak a következő napokban. Újabb fejlesztési fázishoz érkezett, és ezért számos ponton módosul a több mint fél éve bevezetett elektronikus útdíjrendszer. A február 9-én 00:00-kor életbe lépő változások célja az útdíjbevallás megkönnyítése és az adminisztráció egyszerűsítése, az első néhány napban azonban fokozott figyelmet igényel a felhasználók részéről az átállás.

Az egyik legfontosabb változás a jármű díjszabási kategória beállítását, azon belül is a tengelyszámállítást érinti. A gépjármű tengelyszámát eddig is minden fuvarfeladat előtt ellenőriznie kellett mind a fedélzeti eszközzel, mind a viszonylati jeggyel közlekedő úthasználóknak, hiszen ez is befolyásolja a fizetendő útdíj mértékét. Február 9-től ez annyiban módosul, hogy a fedélzeti eszközt használóknak felül kell vizsgálniuk a korábban megadott tengelyszámot, és a HU-GO portálon a megfelelő opció kiválasztásával nyilatkozniuk kell arról, hogy a jövőben hol kívánják beállítani az erre vonatkozó adatokat: továbbra is a HU-GO portálon keresztül, vagy a bevallási közreműködő segítségével.

Lényeges változás még, hogy a tengelyszámállítás csak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) visszaigazolását követően számít hatályosnak, tehát az e-mailben kapott megerősítést minden esetben meg kell várni indulás előtt. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egy esetleges ellenőrzéskor még a korábban beállított tengelyszám alapján kalkulál a rendszer, így akár büntetés is kiszabható.

– A járművek tengelyszáma a legtöbb bevallási közreműködőnél rugalmasan beállítható a fedélzeti egységen keresztül, ezért sokan eddig is ezt a megoldást választották. Ez a lehetőség a jövőben is adott lesz, azonban február 9-én erről külön nyilatkoznia kell majd a felhasználóknak. Azt javasoljuk, hogy mindenki ellenőrizze az aktuálisan beállított tengelyszámot a HU-GO portálon, és amennyiben szükséges, frissítse az adatokat. Így elkerülhetőek az átállásból adódó esetleges problémák vagy büntetések – mutatott rá Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője.

További változás, hogy az útdíj-adatszolgáltatás határideje 25 napra módosult – az úthasználatot követően ennyi idő áll rendelkezésre a fedélzeti eszköz adatainak letöltésére. Ez főleg akkor jelenthet problémát, ha a jármű esetleg külföldre távozik, vagy váratlanul szervizbe kerül. Fontos tehát rendszeresen ellenőrizni a fedélzeti eszköz állapotát, és meggyőződni arról, hogy az üzemszerűen regisztrálja a jármű által megtett útvonalat.

– Arra biztatjuk az úthasználókat, hogy a következő napokban vizsgálják meg a jelenlegi útdíjbeállításaikat. Apróságnak tűnhet, de érdemes ellenőrizni a regisztrációkor megadott e-mail címet is, hiszen a HU-GO rendszer ezen keresztül értesíti a felhasználókat. Az e-mailben kapott értesítéseket célszerű megőrizni a későbbi adminisztráció megkönnyítésének érdekében. A 9-én életbe lépő változások a bevallási közreműködők szerződési feltételeit is módosítják, ezért mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy körültekintően tájékozódjon a szolgáltatójánál. Erre a célra a WebEye Magyarországnál 24 órás operátorközpontot működtetünk, ahol munkatársaink folyamatosan várják a beérkező telefonhívásokat, és a hétvégi változásokkal kapcsolatban is pontos tájékoztatást adnak a felmerülő kérdésekre, valamint honlapjainkon is találnak erre vonatkozó információkat – mondta Bagossy Tamás.