Üzemcsarnok-avatás az Almáskerti Ipari Parkban

2013. december 6. Beruházás | Autóipar

Új, 1350 m²-es üzemcsarnokot épített az Almáskerti Ipari Parkban, Békéscsabán a Losonczi Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi vállalkozás. A társaság elsősorban a nemzetközi autóipar fémmegmunkáló gépeihez készít egyedi, nagy hozzáadott értékű, precíziós szerszámokat. A békéscsabai családi vállalkozás az új csarnokot december 5-én vette birtokba ünnepélyes keretek között.

Losonczi István, a társaság tulajdonos-ügyvezetője beszédében kiemelte, az új csarnok a vállalkozás történetének eddigi legnagyobb beruházása. A csarnokban minden feltétel adott a precíziós szerszámgyártáshoz. A beruházás költsége mintegy 300 millió forint volt, a vállalkozás a fejlesztési programmal sikeresen pályázott az Új Széchényi Terv Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pénzügyi keretére és 100 millió forint EU-s támogatást nyert.

A cég a fennmaradó 200 millió forintot önerőből és banki hitelből fedezte. Az ügyvezető szólt arról, hogy a vállalkozás speciális munkagépek és műszerek beszerzésére is nyert EU-s támogatást, a sikeres pályázati projektek forrásai tették lehetővé egy Zeiss CNC koordináta mérőgép és lézerjelölő berendezés vásárlását, két híddaru és egy speciális targonca beszerzését. A társaság az elmúlt években összesen 526 millió forintot fordított fejlesztésekre, a programok megvalósítására az EU-alapokból 246 millió forint támogatást nyertek.

A Mérnöki, Szolgáltató és Kereskedelmi vállalkozás 1997-től állít elő egyedi tervezésű és gyártású szerszámokat, szerszámtartókat és gépalkatrészeket. A társaság 2000-től egy németországi autóipari alkatrészgyártó beszállítója lett, majd szerződést kötött a SANDVIK közép-európai központjával. A vállalkozás 2005 óta fejleszt és gyárt alkatrész-ellenőrző mérőműszereket a nemzetközi autóipari piacra. A társaság kutatásfejlesztéssel is foglalkozik, cél a magnézium motoralkatrészek nagysebességű megmunkálása, speciális szerszámok fejlesztése a BMW ausztriai üzeme részére – magyarázta Losonczi István.

A társaság árbevétele 2012-ben 360 millió forint volt, a mérleg szerinti eredmény 44 millió forint. A foglalkoztatottak száma 25, a speciális műszaki tudást igénylő cégnél nincs fluktuáció, a vállalat éves árbevételének 50%-a, az átlag bruttó bérköltség 1 főre éves szinten 5 millió forint – fűzte hozzá az ügyvezető.

MTI