Üzemavatás Szabadegyházán

2013. október 24. Gyártás | Gyógyszeripar

A szabadegyházai Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. 1 milliárd forintos beruházással megépítette Európában egyedülálló technológiájú és kapacitású, gyógyszerkönyvi minőségű alkoholt gyártó üzemét, amely elsősorban a gyógyszer- és a vegyipar számára állít elő bioökonómiai alapanyagot. Az avatóünnepséget október 22-én tartották.

Az eseményen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyar élelmiszeripari fejlődés mérföldkövének nevezte a beruházást, amely illeszkedik a cég eddigi fejlesztéseinek sorába, világszínvonalú, és egyezik a magyar kormány törekvéseivel is. Kiemelte, hogy a cég teljes egészében génmódosítás-mentes magyar kukoricából, hulladékmentesen állít elő termékeket. A gyárban előállított, 96%-os alkoholtartalmú etanol, valamint a 99%-os alkoholtartalmú, víztelen etanol termékek magas minőségűek és keresettek a világpiacon – tette hozzá. A miniszter szerint az új üzemegységgel a Hungrana az alkoholgyártásban is komoly piaci pozíciókat tudhat majd magáénak. Fontosnak nevezte, hogy a hagyományos, nagy energiaigényű, úgynevezett hidroszelekciós eljárással szemben újszerű technológiát valósítottak meg, amely vízmentes etanol termék továbbfeldolgozásán alapul.

Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az unió piacvezető izocukorgyártójaként és a kontinens legjelentősebb kukoricafeldolgozójaként hozták létre a Pharma etanol gyáregységet. Hozzátette, hogy néhány évvel ezelőtt a hosszú távú, előremutató fejlesztések irányába mozdultak el: a folyamatos beruházást és innovációt, valamint a növekedést helyezték előtérbe. Az új üzemben naponta 1200 hektoliter gyógyszer-, kozmetikai és egyéb finomvegyipari célokra alkalmas nagytisztaságú etanol terméket állítanak elő. Az itt készült alapanyagokat felhasználják majd gyógyszerhatóanyagok, kozmetikumok, tisztító- és fertőtlenítőszerek, festékek és hígítók, valamint az elektromos autók akkumulátor-töltőanyagainak gyártásához – mondta.

Az idén 101 éves Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. évek óta komoly beruházásokkal fejleszti és bővíti ipartelepét: 2008-ban bioetanol-üzemegységet épített, ahol éves szinten 110 000 tonna üzemanyagcélú bekeverésre gyártott bioetanolt állít elő megújuló energiaforrásból, és a GreenPower E85 néven forgalmazott üzemanyag is itt készül. Tavaly 3 milliárd forint összértékű beruházása legjelentősebb részeként a cég létrehozta – a teljes gyárkomplexum energiafelhasználásának negyedét adó – biomassza-erőművét, amellyel csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és a fosszilis energia felhasználását is.

A Hungrana Kft. alapítása óta meghatározó szereplője a hazai és európai élelmiszeriparnak. A szabadegyházai gyárat melasz alapon működő alkoholüzemként alapították 1912-ben, később a kukoricafeldolgozás mellett az izocukor gyártását is megkezdték. A Hungrana az Európai Unió piacvezető izocukorgyártója, 250 000 tonna izocukorkvótával rendelkezik. A 300 főt foglalkoztató cég 2011-es árbevétele 103,5 milliárd forint volt 20 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel; tavaly 113,1 milliárd forintos árbevétel mellett 24,6 milliárd forintos adózás előtti eredményt könyvelhettek el.

MTI