Üzemátadás Kaposváron

2013. július 15. Beruházás | Egyéb szektorok

Átadták a Cabero Industrial Kft. új, 1,3 milliárd forintból megvalósult üzemét július 12-én Kaposváron, az ipari hűtőberendezéseket és hőcserélőket gyártó német érdekeltségű vállalat a kaposvári keleti ipari parkban felépült üzemhez 629 millió forint uniós támogatást nyert el.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a gyár hivatalos átadása előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a Cabero beruházása illeszkedik az iparfejlesztésre, valamint az uniós források megfelelő felhasználására vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. – Ha sok ilyen lehetőség nyílik számunkra, hogy támogassunk és együttműködjünk olyan, a gyártást Magyarországra hozó cégekkel, cégcsoportokkal, mint a Cabero, akkor céljainkat sokkal könnyebben, gyorsabban el fogjuk érni – fogalmazott.

A miniszter üdvözölte azt a támogatást, amelyet a helyi önkormányzat biztosított a beruházáshoz, és kiemelte, hogy a jövőben az ilyen fejlesztéseknél nemcsak a kormányzati és az uniós források megléte fontos, hanem az is, hogy a befogadó hely, az adott önkormányzat is minden segítséget megadjon a gyártási kapacitást létesítő cégeknek.

A Cabero Industrial Kft. kaposvári üzeme kezdetben 70, 5 éven belül pedig a tervek szerint 200 dolgozónak ad majd munkát. Az elsősorban európai és a közel-keleti piacra szállító cég székhelye a Baranya megyei Mágocson van, ottani üzemében 1996 óta foglalkoznak klímatechnikai berendezések gyártásával. A cég új gyártóbázisának alapkövét 2011 októberében tették le a kaposvári önkormányzat által több mint 100 millió forint értékben közművesített ipari parkban. A 6 hektáros területen az előkészületek után múlt év áprilisában kezdődött el a 10 000 m² alapterületű gyártóüzem építése, amit a későbbiekben további 5000 m²-rel kívánnak bővíteni.

MTI