Útmutató készült tápanyag-forgalmazóknak

2017. június 16. Egyéb | Gyógyszeripar

Egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar egészségügyi piacon a különféle, tápértékre, tápanyagra és egészségre vonatkozó állítások a bébiételek, élelmiszerek és táplálék-kiegészítők piacán. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Élelmiszerkémiai Tudományos Főosztálya ezért útmutatót készített az ilyen állítások megfelelő használatáról.

Az OGYÉI által június 15-én közzétett útmutató célja, hogy segítséget nyújtson a gazdasági szereplőknek a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások használatához, de támpontot jelenthet a hatóságok számára is. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások alkalmazásának feltételeit többek között az 1924/2006/EK rendelet határozza meg. Fontos tudni, hogy ennek értelmében az olyan, 2005. január 1. előtt létező védjegyet, kereskedelmi, vagy márkanevet viselő termékeket, amelyek nincsenek összhangban a rendelettel, csak 2022. január 19-ig lehet forgalomba hozni!

Az Állítás olyan közlés, vagy ábrázolás – beleértve a képi, grafikus, vagy jelképes elemeket – amely kijelenti, sugallja, vagy sejteti, hogy az élelmiszer különleges jellemzőkkel rendelkezik. Állításnak minősül a kereskedelmi és márkanév fantázianév, védjegy is! Ezek külön engedélyezés nélkül akkor alkalmazhatók, amennyiben az összetevőkre vonatkozó, kapcsolódó támogató állítások kísérik – hívta fel a figyelmet az útmutató.

Az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italokkal kapcsolatban nem közölhető sem tápanyag-összetételre, sem egészségre vonatkozó állítás, kivéve az alacsony alkoholszintet feltüntető, az alkohol, illetve az energiatartalom csökkentésére vonatkozó állítások!

Az állítás nem lehet valótlan, félreérthető, megtévesztő, nem kelthet kétséget más élelmiszerek fogyasztása iránt, nem ösztönözhet túlfogyasztásra és nem fenyegetheti fogyasztót. Nem utalhat arra, hogy a kiegyensúlyozott vegyes, változatos étrend nem biztosít kellő mennyiségű tápanyagot. Az állításnak a fogyasztásra kész élelmiszerre kell vonatkoznia és a fogyasztó által érthetőnek kell lennie, a termékből ésszerűen, várhatóan elfogyasztandó mennyiség az állításban szereplő tápanyagból, vagy egyéb anyagból jelentős mennyiséget kell, hogy tartalmazzon.