Uniós forráshoz jutott a magyar biotechnológiai cég

2016. november 2. Egyéb | Egyéb szektorok

Több mint százmillió forintos európai uniós forrást fordíthat kutatás-fejlesztésre a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. – közölte a vállalat november 2-án.

Az 1993-ban Budapesten alapított, rákbetegek részére kifejlesztett – gyógyászati célra szánt – tápszereket, étrend-kiegészítőket és kozmetikai termékeket gyártó magyar tulajdonú cég közleménye szerint az összeget alkalmazott kutatásokra és kísérleti fejlesztésekre használják fel. Hozzátették: a projekt egy daganatos betegeknek ajánlott, speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer fejlesztésére irányul, amely hozzájárul a Culevit-termékcsalád bővüléséhez és a külpiacokon történő terjeszkedés elindításához is.

A cég készítményei iránt külföldön is nagy az érdeklődés – idézte a közlemény Lex Lászlót, a termékeit elsősorban Magyarországon értékesítő kft. ügyvezetőjét. Közölték továbbá, hogy az új termékben a tervek szerint tovább bővül az összetevők köre, illetve változik a készítmény alkalmazásának módja is.

Az összesen 180 millió forintos, 2017 novemberében záruló projekt megvalósítására 103 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a vállalat. A 22 embert foglalkoztató, öt magyarországi telephellyel rendelkező cég készítményei továbbfejlesztése érdekében 2009-ben új, speciális kutató és fejlesztő laboratóriumot hozott létre Pécsett. A kft. 2010-ben – a Biotechnológiai Innovációs Bázis Klaszter - tagjaként – 90,4 millió forintos uniós támogatást is felhasználva – új, speciális tápszert fejlesztett ki a daganatos betegek részére, amellyel kétlépcsős klinikai vizsgálatokat is végeztek.     

A nyilvános adatok szerint a Culevit 2014-ben 717 millió, tavaly pedig 684 millió forintos nettó árbevételt ért el. A vállalat tavalyelőtt 31,5 millió forint nyereséggel, 2015-ben 44 millió forint veszteséggel zárta az évet.

MTI