Újrafutózó üzemet adtak át Nyíregyházán

2014. március 17. Beruházás | Egyéb szektorok

A Marso Holding Kft. átadta Európa legnagyobb kapacitású tehergépjármű gumiabroncs újrafutózó üzemét március 14-én, Nyíregyházán – adta hírül az MTI.

– A 2105 m2 alapterületű ipari létesítményben évente 30 ezer gumiabroncsot futózhatunk újra. Európában a legnagyobb kapacitású üzem eddig 25 ezer abroncs újrafutózására volt képes, s ezt a mennyiséget a nyírségi termelőegység fokozatosan, a megrendelői igények szerint néhány év alatt éri majd el és szárnyalja túl. Az idén 13 ezer darab, 650 millió forint értékű teherautó gumiabroncsot futózunk újra – mondta Somlai Sándor, a beruházó nyíregyházi Marso Holding Kft. résztulajdonos ügyvezető igazgatója az avatáson.

A korszerű, a legmodernebb nyugat-európai gépekkel felszerelt Marso-üzem közel 200 millió forint befektetéssel épült. A fejlesztéshez a cég 50 %-os arányú európai uniós pályázati támogatást nyert az Új Széchenyi Terv észak-alföldi operatív programja keretében. Az üzemcsarnok a hozzá tartozó raktárakkal, irodával és szociális blokkal három hónap alatt készült el, a nyíregyházi Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft. kivitelezésében. Az automata termelő berendezéseken, köztük a lézeres bevizsgáló állomáson, tizennégy új dolgozó kapott munkát.

A gumitermékeket gyártó és forgalmazó Marso Holding Kft. jelenleg 250 embernek ad munkát. A helyi magánbefektetők által 2005-ben alapított társaság 2012-ben 16 milliárd forint árbevételt ért el, egymilliárddal növelte előző évi forgalmát. A 2013-as esztendő mérlege még most készül, s az előzetes számok alapján nagy valószínűséggel megközelítik a korábbi árbevétel-növekedés mértékét. A magyar piacon egy év alatt leselejtezett teherautó gumiabroncsok két %-át tudják ezentúl újrahasznosítani, s ezzel hozzájárulnak a környezet védelméhez is.

MTI