Újabb milliárdok telephelyfejlesztésre

2013. november 13. Beruházás | Egyéb szektorok

Az Észak-alföldi régióban újabb 73 telephely kap közel 4,8 milliárd forint támogatást, ezzel már összesen 421 vállalkozás jut 23 milliárd forint értékű uniós forráshoz – közölte Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) igazgatója november 12-én.

A pályázati kiírás célja a kis- és középvállalkozások tevékenységének, versenyképességének erősítése, tőkeellátottságának növelése, és ezáltal a régió foglalkoztatottsági szintjének növelése – tette hozzá az igazgató. A konstrukció a kkv-k működési helyszínéül szolgáló telephelyek modernizációját és bővítését, új telephelyek kialakítását, a telephelyek kihasználtságának növelését kívánja elősegíteni. Mező Ferenc tájékoztatása szerint az Észak-alföldi régióban eddig közel 19 milliárd forinttal járult hozzá a vállalkozások támogatásához az Európai Unió és a magyar állam. Ebből az összegből már 348 vállalkozás tudta fejleszteni telephelyét.

A kormány célja, hogy a lehető legtöbb vállalkozást tudja segíteni, támogatni, ezzel is hozzájárulva a gazdaság fellendítéséhez, megerősítéséhez. A mostani döntéssel 73 új telephely kap közel 5 milliárd forint támogatást. Az eddigi uniós támogatások felhasználásával az Észak-alföldi régióban a magyar vállalkozások 2000 új munkahelyet teremtettek – mondta az ÉARFÜ igazgatója. Amint hozzátette, a 2007 és 2013 közötti időszakban a régióban a gazdaságfejlesztési kiírásokra – amely a kkv-k támogatása mellett tartalmazza az ipari területek fejlesztését is –, összesen 1080 pályázat érkezett, 87,5 milliárd forint támogatási igénnyel.

A támogatási szerződést 570 pályázat esetében megkötötték, 47,3 milliárd forint értékben – tette hozzá Mező Ferenc, megjegyezve, hogy a rendelkezésre álló keretre kétszer annyi pályázat érkezett, mint amennyit támogatni lehetett. Ez megerősíti a kormányzat következő pályázati ciklusra (2014-2020) meghatározott szándékát, miszerint a pályázható uniós források 60%-át gazdaságfejlesztésre fordítják.

MTI