Újabb katasztrófavédelmi feladatot kaptak a civil logisztikai szolgáltatók

2015. március 13. Logisztika | Egyéb szektorok

Tovább bővül a három éve megkötött együttműködés.

 

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (BM OKF) nehézgépjármű mentési gyakorlatot tartott Budapesten 2015. március 10-én, amelyen a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) közreműködésével civil logisztikai szolgáltatók is részt vettek. A gyakorlat során arra készültek fel a résztvevők, hogy a katasztrófa helyszínéről minél gyorsabban, hatékonyabban és további járulékos károkozás nélkül el tudják vontatni a mozgásképtelen, sérült járműszerelvényeket olyan helyre, ahol azok már nem jelentenek további akadályt a mentést és kárelhárítást végzők számára. A Közép-Európában példa nélküli együttműködés a civil logisztikai szolgáltatók és a katasztrófavédők között 2012 októberében kezdődött az MLSZKSZ kezdeményezésére.

Az elmúlt években Magyarországon több olyan, a szélsőséges időjárás okozta esemény történt, amelyek hatékony kezelésének érdekében teljesen új alapokra kellett helyezni az ország katasztrófavédelmi logisztikai biztosításának rendszerét. Az új kihívásokra adandó válaszok az állami és civil erőforrások együttes és hatékony alkalmazását igényelték. Ezért kezdett az MLSZKSZ svájci és német példa alapján 2010-ben tárgyalásokat arról, hogy a civil szféra miként tudna közreműködni az állami katasztrófavédelmi feladatok ellátásához szükséges logisztikai tevékenységek biztosításában, mint például a raktárak fenntartása, az úgynevezett minősített időszakok védekezési feladataihoz szükséges megyei induló készleteken felüli eszközök és készletek (gumicsizma, homokzsák, védőkesztyű, aggregátor, tábori ágy stb.) tárolása, illetve az ezek mozgatását lehetővé tévő szállítókapacitás fenntartása. A logisztikai szolgáltató cégek ezeket a feladatokat az elvárt rendelkezésre állási és szolgáltatási színvonalon egyszerűbben és gazdaságosabban tudják megoldani. Az együttműködés során eddig három civil logisztikai szolgáltató kapcsolódott be a katasztrófavédelmi folyamatok kiszolgálásába, a BI-KA Logisztika Kft. és az ÁTI Depo Zrt. tárolókapacitásuk biztosításával, a Waberer’s-Szemerey Logisztikai Kft. pedig a nehézgépjármű-mentések akadály-elhárítási gyakorlatában vett részt, többek között közúti jármű biztosításával.

Az állami és a civil szféra logisztikai képességeinek jobb megismerése céljából az MLSZKSZ és az BM OKF szakmai konferenciát szervez Budapesten, 2015. április 14-én. A szakmai rendezvény célja, hogy a szervezők bemutassák a katasztrófavédelemhez kapcsolódó logisztikai kihívásokra adott válaszokat, valamint ismertessék az együttműködés eddigi tapasztalatait, és megvitassák a további fejlesztési irányokat és lehetőségeket. A konferencián a civil logisztikai szolgáltatók bemutatják azokat a logisztikai képességeket is, amelyek különböző minősített esetekben a védekezésben résztvevő szervezetek rendelkezésére bocsáthatók.