Újabb indiai autóipari beruházás Magyarországon

2016. július 6. Beruházás | Autóipar

Újabb indiai autóipari beszállító cég hozza gyárát Magyarországra, és egy könnyűszerkezetes házakat gyártó magyar cég vegyes vállalatot hoz létre Indiában.

Mindezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 5-én telefonon közölte az MTI-vel, miután Újdelhiben tárgyalásokat folytatott. A tárcavezető kifejtette: India globális hatalommá vált, mind gazdasági, mind politikai tekintetben. Az ország gazdasági növekedése tavaly 7,3% volt. Az idén és jövőre is várható a 7% feletti növekedés. Úgy vélte, nyilvánvaló, hogy India gazdaságilag a leggyorsabban növekvő ország a feltörekvők között, nem véletlen, hogy egyre több indiai nagyvállalat ér el újabb és újabb európai piaci sikereket, ez pedig újabb európai beruházásokra sarkallja őket. – Magyarországnak az a célja, hogy az európai piacokon sikeres indiai vállalatok újabb beruházásaikat ide hozzák, és ezen belül is a legfontosabb az, hogy az európai piacokon sikeres indiai autóipari vállalatok európai gyártóközpontjai Magyarországra jöjjenek – mondta a miniszter.

– Ebben a tekintetben már értünk el sikereket, hiszen 2014-ben és 2015-ben is egy-egy indiai autóipari vállalat hajtotta végre a legnagyobb zöldmezős beruházást Magyarországon, az Apollo Tyres, illetve az SMG-csoport – fogalmazott. Kifejtette: az autóipari fémmegmunkálással foglalkozó Sona indiai vállalatcsoportnak eddig csak belföldön, az Egyesült Államokban és Németországban voltak gyárai, de most úgy döntött, hogy Magyarországon épít egy gyárat 4,2 milliárd forint értékben. – Ezzel 130 új munkahelyet hoz létre a Hajdú-Bihar megyei Polgáron – jelentette be Szijjártó Péter.

Emlékeztetett, hogy az Apollo Tyres egyik gyárának felépítése zajlik Gyöngyöshalászon, ahol jövőre megkezdik a termelést, és az SMG-csoport is újabb beruházásokat mérlegel a meglévő mosonmagyaróvári, mosonszolnoki és kecskeméti gyára mellé. – Az ezekről folyó tárgyalások hamarosan sikerrel fognak végződni – jelentette ki a tárcavezető. Elmondta, a másik terület, ahol sikert ért el most Magyarország, az építőipar. Indiában 20 millió szociális lakás felépítéséről döntöttek. – A projekt kivitelezésével megbízott Nemzeti Kivitelezési Vállalat (NBCC) még kedden megállapodást köt a Grémound Hungary Kft. magyar céggel, amely könnyűszerkezetes házakat épít. Közös vállalatot hoznak létre, magyar technológiát alkalmaznak és magyar anyagokat fognak felhasználni egy Indiában felépülő gyárban, és ezzel részt vesznek a lakásépítési programban – mondta a miniszter.

MTI