Új víztisztító vegyianyag-gyár

2013. október 3. Gazdaság | Egyéb szektorok

Az Új Széchenyi Terv részeként, uniós források bevonásával új víztisztító vegyianyag-gyárat épített a Donau-Chemie AG magyarországi leányvállalata, a Donauchem Kft. Kazincbarcikán. Az október 2-án megnyitott vas-klorid és polialumínium-klorid gyár a Wanhua-BorsodChem iparterületén épült fel – tájékoztatott az MTI.

A gyár a Wanhua-BorsodChem izocianát-előállítása során keletkező sósavat használja fel környezetbarát módon víztisztító vegyi anyag, évi 75 ezer tonna vasklorid és 30 ezer tonna polialumínium-klorid gyártására. Ezzel Kelet-Magyarország a víztisztító vegyi anyagok fontos forrásává válik.

– Meg kell becsülnünk a Magyarországon új munkahelyet teremtő vállalkozásokat, különösen akkor, ha azok az ország rosszabb körülményekkel és kisebb foglalkoztatottsággal küzdő régióiban hajtják végre fejlesztéseiket – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepélyes gyáravatón.

A Donauchem Kft. több mint kétmilliárd forintos beruházása 20-25 új munkahelyet hoz létre Kazincbarcikán. A Donau-Chemie AG 11 országban, több mint 900 munkavállalót foglalkoztat, magyarországi leányvállalata 1994 óta működik Magyarországon.

– A beruházás segítségével Kazincbarcikán a magyar gyártású termékek fejlesztésébe invesztáltunk, magyar terméket hozunk létre, magyar munkaerővel – hangsúlyozta Franz Geiger, a Donau-Chemie AG vezérigazgatója.

MTI