Új vegyipari üzemcsarnok

2013. október 16. Beruházás | Egyéb szektorok

Az Európai Unió és a központi költségvetés támogatásával, 200 millió forintos beruházás keretében új üzemcsarnokot létesített a Poli-Farbe Vegyipari Kft. a Bács-Kiskun megyei Bócsán, az avatóünnepséget október 16-án tartották.

A beruházássorozat első állomásaként elkészült a legnagyobb hazai tulajdonban lévő festék- és vakolatgyár 2200 m²-es új üzemcsarnoka, amelynek segítségével a vállalat szeretné gazdaságosabbá tenni tömegtermékeinek gyártását. A beruházáshoz a területfejlesztési pályázat keretében 50%-os támogatást kapott a családi vállalkozás.

 Kerényi János kormánymegbízott kész csodának nevezte, hogy amikor 1990 után sorra mentek tönkre a festékgyárak, a bócsai családi vállalkozás meg tudott erősödni. Szavai szerint a vállalkozás csúcstechnológia alkalmazásával a magyar festékipar meghatározó vállalkozásává nőtte ki magát, a településnek és környékének a legnagyobb munkaadójává vált. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a Poli-Farbe erősödésével gazdagodik Bács-Kiskun megye, egyben a magyar gazdaság is.

Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy a csarnokba olyan környezetbarát gyártástechnológiát szeretnének telepíteni, amely lehetővé teszi a just-in-time rendszerű kiszolgálást, a raktárkészlet minimalizálását. Amint hozzátette, a fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalat erősíteni tudja piaci pozícióit a hanyatló építőipari szektorban, s megmaradjon az a több mint 200 munkahely, amit a Poli-Farbe biztosít évek óta a környékbeliek számára. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a 96 méter hosszú csarnokban új irodákat is kialakítanak, ahol összevonják a cég teljes logisztikai tevékenységét – az áruforgalmat, a szállítást és a készletgazdálkodást –, valamint öltözők és szociális helységek létesülnek.

A hazai festékpiac forgalmának 70%-át 3 nagyvállat adja, közülük a Poli-Farbe az egyetlen, amelyik gyártó cég és magyar tulajdonban van. Magyarországon körülbelül 1000 olyan festéküzlet van, amelyet családi vállalkozás működtet vagy abból nőtte ki magát. A bócsai vállalat 2011 őszén hívta életre a Pannon Festék Hálózatot a közös fellépés, az egységes kommunikáció és a magyar vásárlók megnyerése érdekében. Jelenleg több mint 90 vállalkozás 121 üzlete tagja a hálózatnak országszerte, ezekben a szakkereskedésekben a minőségi magyar festékeken van a hangsúly. A cég nettó árbevétele 2012-ben 7,3 milliárd forint volt, üzemi eredménye 351 millió forintot tett ki. A vállalat nettó árbevétele 2013-ban megközelíti a 8 milliárd forintot, míg az össztermelés a 37 000 tonnát.

MTI